Hlavní obsah

Místo kontrol zátarasy. Slováci kvapem zavírali hranice s Českem

Právo, Aleš Fuksa, ivi
Bratislava
Aktualizováno

Betonové zátarasy uprostřed silnice při hraničním přechodu se Slovenskem v Sidonii/Horním Srní u Brumova-Bylnice. Protínají i soukromou silnici vedoucí souběžně s hlavní komunikací tak, aby nebylo možné hranici přejet. Kolem zátarasů řada nesouhlasných transparentů a především lidé, kteří nechápou rozhodnutí slovenské vlády o „hermetickém“ uzavření hranic s Českem odůvodněné obavami z šíření delta varianty koronaviru.

Zásah slovenské policie na hranicíchVideo: čtenář Novinek, www.nasevalassko.info

 
Článek

U zátarasů jsou položené transparenty upozorňující na podle místních nesmyslné rozhodnutí slovenské vlády. Hlásají: „Vraťte nám svobodu!!!, „Není to fér!, „Žijeme na československé hranici“, „Zákaz vjazdu do republiky strážené cvičenými opičkami“.

O uzavření některých hraničních přechodů v souvislosti s rizikem šíření koronaviru rozhodla slovenská vláda. Uzavření asi třicítky hraničních přechodů si vyžádaly kapacitní důvody, policie by nestíhala provádět nařízené kontroly. Kabinet ale po protestech na obou stranách hranice přislíbil postupné otevření přejezdů.

Slovensko otevře do neděle dva hraniční přechody s Českem

Koronavirus

Obyvatelé Sidonie u Brumova-Bylnice i slovenské obce Horní Srní a dalších příhraničních obcí totiž za stávající situace nemohou do práce, k lékaři, za svými blízkými, obhospodařit své nemovitosti na druhé straně hranice, sklidit například nasušené seno z luk, do obchodů. O chystaném uzavření hranic dopředu nevěděli ani starostové příhraničních obcí.

Uzavření hranic mezi Českem a SlovenskemVideo: Aleš Fuksa, Právo

Živnostníci postávají ze slovenské strany u betonového zátarasu s otevřenými dodávkami a čekají, až z české strany přijede náklaďák se zbožím. „Z české strany máme zemi krále Miroslava, ze slovenské Maťovičovo. Je to holý nesmysl,“ ozývá se mezi nimi.

Hanba, rozčilují se lidé

„Totální kravina. A nikdo nevíme proč. Když byla pandemie, přecházelo se přes hranici normálně a teď zavřeli, a hotovo. Hanba,“ řekl Právu pan František ze slovenského Horního Srní. Živnostník Zdeněk je podobného názoru. „Bydlím v Horním Srní a dům mám ve Svatém Štěpánu u hranic z české strany. Potřebuji materiál. Přijel jsem k hranici a čekám na náklaďák z české strany. Za běžného stavu bych si pro něj dojel do skladu sám. Tak musím komplikovaně řešit přepravu a překládku,“ uvedl Zdeněk, který žije ve slovenském Srní, ale trvalé bydliště má na české straně ve Svatém Štěpánu.

Ne všichni motoristé zákaz respektují. Vzhledem k nepřítomnosti slovenských policejních hlídek řada z nich přejíždí státní hranici po louce vedle silnice. Někteří si před přejezdem po louce sundávají i státní poznávací značku.

Slovenští policisté zasáhli

Ve středu odpoledne přišly k hranicím u Sidonie protestovat proti umístění betonových zátarasů asi dvě stovky lidí. Po skončení mítinku se někteří z nich rozhodli zátarasy na vlastní pěst odstranit. Což se jim podařilo jen částečně. O chvíli později proti nim zasáhla pětice policistů, které posléze doplnili další jejich kolegové, včetně speciální jednotky s kuklami na hlavách.

Slovensko zřídí na hranicích zvláštní jízdní pruh pro očkované

Evropa

„Tři lidé od Kotlebovců se snažili s kurtnami odstranit některé betonové zátarasy. Pomáhali jim i místní. Společně odtáhli jeden beton a snažili se odtáhnout i druhý. Jednoho z nich policisté zpacifikovali. Nebránil se, jen klečel u země na kurtnách. Svalili jej na zem. Kolem přihlíželo padesát lidí. Policisté v ten moment vůbec neměli zasahovat,“ sdělil jeden z očitých svědků, jehož jméno redakce Práva zná. „Slovenská policie zákrok vůbec nezvládla, ani do té doby a ani o chvíli později,“ řekl Právu po telefonu další účastník mítinku.

Zastat se dívek? Nemožné

Prvotní zásah slovenských policistů nebyl podle svědků jediným. „Přijelo pak asi osm až deset policejních aut. Včetně zásahové jednotky. Zřejmě velitel zásahu a posléze i další policisté tlačili skupinu nespokojených občanů dál od betonových zátarasů k české straně hranice. Ten hlavní policista strčil do dvou mladých děvčat. Někteří lidé začali padat. Stál tam klučina, zastal se jedné z dívek a chytil jednoho z policistů, ať ji netlačí. Policisté se do něj okamžitě pustili. Zaklekli na jeho záda, ruku mu stočili od těla, hlavu tlačili na zem a pěstí ho mlátili do žeber a ledvin jak žito. Ten kluk se jim přitom nebránil, jen ležel na zemi. Nechápal jsem, proč ho bijí,“ přiblížil svědek další okamžiky.

Slovensko od pondělí zpřísní kontroly na hranicích

Koronavirus

Jakmile se mladíka zastal jeden z přítomných, který poklepal policistovi na rameno s prosbou, ať jej už nebijí, vydal se za ním podle svědků velmi rázně další ze slovenských strážců zákona. „Rozběhl se, a než k muži došel, odhodil bokem staršího muže i s dcerou, všechno kolem popadalo, včetně dalších žen. Potom už viděl, že to asi přehnal a snažil se vysvětlit, že šel zpacifikovat dalšího muže. Nakonec se uklidnil a už na druhého muže nezaútočil,“ poznamenal jeden ze svědků.

Podle slovenského policejního prezidenta Petera Kovaříka měla policie situaci pod kontrolou. „Je zcela nepochopitelné, že někteří lidé si vybíjejí zlost na policistech, kteří plní svou povinnost vyplývající z usnesení vlády,“ reagoval slovenský policejní prezident Peter Kovařík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám