Hlavní obsah

Mise EU ve Středozemním moři pašeráky migrantů nezastavila, upozorňuje zpráva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Mise EU proti pašerákům lidí ve Středozemním moři neplní své cíle, uvádí zpráva unijního výboru britské Sněmovny lordů. Operace Sophia podle ní na lodě převaděčů „nijak významně“ nedopadá. Pašeráci navíc v důsledku ničení zadržených plavidel začali používat gumové čluny, které ještě víc ohrožují bezpečnost migrantů. Informoval o tom v pátek server BBC.

Foto: Ismail Zitouny, Reuters

Migranti na břehu Středozemního moře

Článek

Operace, která byla zahájena loni v reakci na řadu tragických nehod migrantů na moři, zatím podle zprávy vedla jen k zatčení “malých ryb“. Navíc, když pašeráci zjistili, že jim mise EU ničí jejich čluny, začali používat výhradně gumové, které jsou ještě méně bezpečné než dřevěné nebo laminátové.

Operace Sophia nenaplňuje a ani nemůže naplnit své zadání.
ze zprávy výboru Sněmovny lordů

Autoři zprávy rovněž poukázali na to, že se mise potýká s „podstatnými omezeními co se týče zpravodajských informací o pašeráckých sítích na (africké) pevnině“.

„Naděje, že by Operace Sophia mohla rozbít obchodní model s pašovanými lidmi, je tudíž malá,“ napsali britští zpravodajci. Poukázali, že jedním z důvodů je také skutečnost, že unijní lodě operují v mezinárodních vodách, a nikoliv už v libyjských vodách, jak bylo původně zamýšleno. Z politicky nestabilní Libye přitom vyráží na moře většina migrantů vydávajících se z Afriky do Evropy.

Hrozba Islámského státu

Libye je tedy dalším klíčovým faktorem pro úspěch mise. Zemi ohrožuje Islámský stát, jehož odnož se snaží rozšířit svůj vliv i v širším regionu na severu Afriky. Zpráva v té souvislosti poukazuje na to, že libyjské politické špičky jsou proti případné vojenské intervenci evropských členů NATO.

Britská zpráva oceňuje, že se misi podařilo zachránit okolo 9000 ohrožených lidí, nicméně dodává: „Jakkoliv je pátrací a záchranná mise cenná, tvrdíme, že Operace Sophia nenaplňuje a ani nemůže naplnit své zadání. Reaguje na symptomy, nikoliv na příčiny“.

EU by podle autorů měla okamžitě přijít se strategií boje s kořeny hromadné migrace.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Antické památky v libyjském městě Sabratha

Do Itálie, kam míří většina člunů s běženci z Afriky, loni dorazilo zhruba 153 000 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám