Hlavní obsah

Migranti v Dolním Sasku zvyšují kriminalitu, zjistila studie. Má to ale háček, upozorňují autoři

– Berlín

Migranti jsou zodpovědní za velkou většinu nárůstu násilné kriminality ve spolkové zemi Dolní Sasko, vyplývá ze studie, kterou si nechalo zpracovat německé ministerstvo práce a sociálních věcí. O mapování situace v jedné z největších německých zemí informoval ve středu list Süddeutsche Zeitung a agentura DPA. Boji proti kriminalitě spojené s nelegální migrací se hodlá více věnovat i saská policie.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Němečtí policisté po zásahu v mešitě

Článek

Zločinnost spojenou s migranty v Dolním Sasku, kde žije asi osm milionů lidí, studovala trojice kriminologů Dirk Baier, Christian Pfeiffer a Sören Kliem. Došli k tomu, že migranti jsou v této rozlohou druhé největší spolkové zemi zodpovědní za téměř každý osmý násilný trestný čin a také za drtivou většinu nárůstu násilné kriminality. Počet násilných trestných činů registrovaných policií zde mezi lety 2014 a 2016 stoupl o 10,4 procenta - za 92,1 procenta nárůstu jsou přitom zodpovědní migranti.

V roce 2016 vyřešila policie v Dolním Sasku celkem 15 716 násilných trestných činů. Z 11 148 z nich byli podezřelí Němci a z 2091 migranti. Ještě v roce 2014 dosahoval počet násilných trestných činů ze strany migrantů jen 612.

Konflikty mezi Němci se méně hlásí

Autoři studie však upozorňují, že se z výsledků jejich bádání nedá automaticky dovodit, že by migranti měli větší sklony k páchání trestných činů. Studie prokazují, že pokud se cizinec dopustí trestného činu na Němci, je dvakrát větší šance, že bude případ ohlášen policii, než když jde o trestný čin mezi dvojicí Němců. V řadách uprchlíků je pak nadprůměrně vysoký podíl mladých mužů, tedy skupiny, která i mezi Němci vykazuje výrazně nadprůměrné množství trestných činů.

Migranti navíc většinou žijí v čistě mužských skupinách bez partnerek, sester nebo matek. „Nedostatek žen má všude negativní dopad,“ uvedl Pfeiffer. Bez žen podle něj vzrůstá riziko, že mladí muži přijmou „normy maskulinního násilného chování“.

Problémoví jsou lidé z Maghrebu

V neposlední řadě je podle kriminologů nutné rozlišovat mezi migranty z různých zemí. Mezi podezřelými je výrazně méně Syřanů, Iráčanů nebo Afghánců, než by odpovídalo jejich podílu na celkovém počtu migrantů. Opačný pól pak představují migranti ze severoafrických zemí, z Maroka, Alžírska nebo Tuniska. V roce 2016 tvořili jen 0,9 procenta žadatelů o azyl registrovaných v Dolním Sasku, zároveň ale 17,1 procenta migrantů podezřelých z násilných trestných činů. Právě Severoafričané stáli především ze předloňskými novoročními útoky na ženy.

Pro předcházení a boj s kriminalitou migrantů mají autoři studie několik doporučení. Požadují širší nabídku jazykových a odborných kurzů. Mladým migrantům, by také pomohlo, kdyby žili se svými rodinami. Právě otázka slučování rodin migrantů ale dělí německou politickou scénu.

Boj s převaděči v Sasku

V další spolkové zemi Sasko policie posílila vyšetřovací tým GEG Bohemia, který má efektivněji bojovat s převaděčskými sítěmi, jež umožňují migrantům vstupovat ilegálně do země, uvedl web týdeníku Focus. Provedli tam také expertízu nelegální migrace v oblasti Lipska, kde se policisté více zaměří na pašeráky. Oblast Lipska a Halle je pro nelegální migranty a převaděčské a pašerácké sítě zajímavá, neboť jde o velkou aglomeraci.

Nelegální migrace je spojena s dalšími typy zločinnosti, jako je falšování dokumentů, majetková trestná činnost nebo pašování drog. V týmu se bude lépe dařit s tímto typem kriminality bojovat.

O tom, jak vážná je situace, svědčí loňské zásahy ze srpna a listopadu, kdy se na dálnicích A38 jižně od Lipska a A14 u Oschatzu podařilo v zajistit dva nákladní automobily s dvaceti třiceti migranty, kteří měli falešné dokumenty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám