Hlavní obsah

Migranti i místní brání stavbě nového tábora na Lesbu

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moria

Tisíce migrantů, kteří žili ve vypáleném táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos, brání výstavně náhradního tábora, oznámila v pátek večer stanice BBC. Chtějí z ostrova pryč. Proti obnově tábora jsou i stálí obyvatelé, kteří zkoušejí blokovat příjezdové cesty. Armáda však už začala s výstavbou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti z vypáleného tábora Moria bivakují pod širým nebemVideo: Reuters

 
Článek

Úřady chtějí migrantům a běžencům zajistit bydlení, protože po požáru spali pod širým nebem na polích a cestách.

V pátek migranti zamířili k zátarasům, které jim brání jít dál. Chodili sem a tam, tloukli do plastových lahví. Skandovali svobodu, svobodu. Na transparentech měli: „Nechceme jídlo, chceme svobodu” nebo „Moria zabíjí” či „Německo, pomoz nám”. Snažili se i bránit i výstavbě nového tábora na místě starého.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řeští vojáci staví prozatímní tábor na Lesbu

Jeho stavbě se brání i místní obyvatelé. „Nechceme jiný tábor. Jsme proti jakékoli stavbě,“ řekl místní obyvatel Vangelis Vilatzis: „Potýkali jsme se touto situací pět let, nastal čas, aby toto břemeno nesl někdo jiný.”

Lesbos se obává koronaviru, po požáru se tam potulují nakažení migranti

Evropa

Tajemník Evropské komise Magaritis Schinas ale po návštěvě zničeného tábora řekl, že by měl být nahrazen moderním zařízením na stejné místě, Dodal, že nová úmluva o migraci, kterou komise představí 30. září by měla „ukončit tuto nepřijatelnou situaci“.

Nový pakt o migraci by měla podle komise vycházet z jejích návrhů z let 2015 a 2018, které mají odstranit nedostatky ve stávajícím azylovém řízení a počítají i s nějakým druhem přerozdělování.

Tábor na Lesbu zapálili sami migranti, tvrdí řecká vláda

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám