Hlavní obsah

Lesbos se obává koronaviru, po požáru se tam potulují nakažení migranti

V uprchlickém táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos v noci na čtvrtek opět hořelo. Popelem lehly poslední stany a provizorní přístřešky běženců, napsala agentura DPA. Tisíce lidí musely strávit noc po velkém požáru pod širým nebem v okolí tábora.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár v uprchlickém centru na řeckém ostrově LesbosVideo: Reuters

 
Článek

Ostrov se obává nekontrolovaného šíření koronavirové nákazy, protože z Morii uprchlo 35 migrantů, kteří byli pozitivně testováni na koronavirus a kvůli nimž byl tábor v karanténě. Policii se podařilo najít jen osm z celé skupiny.

Policisté byli nuceni také použít slzný plyn vůči mladým běžencům, kteří se pokoušeli dostat do hlavního města ostrova a na muže zákona házeli kamení.

Kanárské ostrovy - migrační brána do Evropy

Evropa

První převozy běženců z ostrova zahájily řecké úřady už ve středu. Na palubě letadla směřujícího do Soluně bylo 165 nezletilých běženců bez doprovodu. Ve čtvrtek by mělo následovat dalších 240 nezletilých.

Ve čtvrtek by do přístavu na západě ostrova měl připlout trajekt „Blue Star Chios“, loď pojme až 1000 běženců. Další migranty by měly převézt na pevninu dvě lodě řeckého námořnictva. Podle posledních informací mělo v táboře Moria žít kolem 12 500 běženců, ačkoliv kapacita byla pro 2800 lidí.

Na řeckém ostrově Lesbos hoří uprchlický tábor Moria

Evropa

Proti možnému přijetí některých běženců z Morii se vyslovilo Rakousko. „Musíme být velmi opatrní, abychom nevysílali signály, které by pak spustily řetězovou reakci, jíž nebudeme moci kontrolovat,“ uvedl ve středu večer ministr zahraničí Alexander Schallenberg v nočním zpravodajském pořadu ZiB2 televize ORF.

„To zvládneme“ – Německo pět let poté

Evropa

Pokud by se měl problém tábora Moria vyřešit distribucí migrantů do evropských zemí, byl by brzy opět plný, uvedl ministr. Je přesvědčen, že jakmile by se dveře do Evropy pootevřely, okamžitě by na cestu vyrazili další migranti.

„Musíme debatu racionalizovat,“ řekl. Řešení problému nepomáhá, když se po každém incidentu nebo mimořádné události požaduje, aby si běžence rozebraly jiné evropské země. „To nemůže být řešení,“ řekl Schallenberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám