Hlavní obsah

Migrační vlna ohrožuje existenci Evropy, tvrdí Orbán

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček
Budapešť

Nynější migrační vlna ohrožuje nejen Maďarsko, nýbrž celou Evropu a její hodnoty. Při sobotní návštěvě Rumunska to prohlásil předseda maďarské vlády Viktor Orbán. Podle něj hrozí, že se do Evropy vydají na útěk před chudobou stamilióny Afričanů.

Foto: Boris Grdanoski, ČTK/AP

Migranti se v Makedonii, která se stala tranzitní zemí pro tisíce uprchlíků ze Středního východu a Afriky, snaží dostat do vlaku a pokračovat do Srbska.

Článek

”V sázce jsou dnes evropské hodnoty, životní styl obyvatel Evropy, přežití národů a celé Evropy,” prohlásil podle agentury MTI premiér na letní univerzitě Maďarů v Baile Tusnad v rumunském Sedmihradsku a dodal: „Maďaři chtějí žít v Evropě, která bude patřit Evropanům.“

”Otázkou dnes není, v jaké Evropě si my, Maďaři, přejeme žít, ale spíš jestli to, co nazýváme Evropou, bude vůbec existovat,” řekl maďarský premiér v souvislosti s nynější migrační krizí.

Tu podle něj nezpůsobují války, ale přichází „z hloubi Afriky“. „Novodobé stěhování národů je výsledkem politických procesů,“ řekl. Je přesvědčený, že většina z migrantů touží po evropské prosperitě.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orban

Zkritizoval i Evropskou unii, která nemůže přijmout takové množství lidí: „Unie byla dlouho velmi dobrou a pružnou iniciativou s praktickými institucemi, ale dnes se pokazila a stala se ideologickým dogmatem.” Podle něj budoucnost netkví v „soutěžení v zírání do dálek, nýbrž v pochopení minulosti”. „Ti, kteří hlouběji chápou minulost a odvážněji a rychleji se z ní dokážou poučit, budou těmi, kdo zvítězí,” řekl.

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci na maďarsko srbských hranicích

Předseda maďarské vlády také naznačil, že přistěhovalecká vlna zvyšuje teroristickou hrozbu: „V obrovské mase je nemožné vyfiltrovat teroristy.“

Maďarsko se od loňska potýká s masivním přívalem ilegálních migrantů. Jen od začátku roku jich přišlo na jeho území přes Srbsko na 90 tisíc. Proto se vláda rozhodla postavit na hranici s touto sousední zemí plot.

Hraniční plot v Maďarsku už má základyVideo: Ivan Vilček, Právo

Orbán uvedl, že 175 kilometrů dlouhý zátaras na srbsko-maďarské hranici bude hotový do konce srpna. Doposud byl termín ukončení výstavby stanovený na konec listopadu. Maďarsko staví na hranicích se Srbskem bariéru vysokou přes tři metry, na ní bude umístěný 70 centimetrů vysoký žiletkový drát.

Většina uprchlíků sice v Maďarsku požádá o azyl, ale následně pokračuje v cestě do dalších zemí Evropské unie, jako je Německo nebo Švédsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám