Hlavní obsah

Migrace neskončila, je to neudržitelné, varují italské ostrovy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídři jihoitalských regionů Sicílie a Kalábrie vyzvali v neděli vládu v Římě, aby urychleně řešila situaci s migranty, kteří připlouvají z Afriky do těchto oblastí. V prvním pololetí se oproti loňsku počet migrantů, kteří dorazili do Itálie přes Středozemní moře, více než zdvojnásobil, vyplývá z dat Frontexu. Kromě Itálie migranti nyní více využívají také balkánskou trasu.

Foto: Antonio Parrinello, Reuters

Jihoitalské oblasti nezvládají příliv migrantů.

Článek

„Potřebujeme okamžité řešení. Je tu problém sanitární, sociální i ekonomický,“ uvedl předseda sicilské regionální vlády Sebastiano Musumeci. Italskou vládu vyzval k vyhlášení nouzového stavu v jižních oblastech. Jihoitalské regiony uvedly, že jejich zařízení pro migranty jsou přeplněná. Obavy mají i z protestů proti ubytování běženců s nákazou covid-19.

Absolutně neudržitelná je podle Musumeciho situace na Lampeduse, která patří k Sicílii a leží asi 100 kilometrů od afrického pobřeží. Jen za sobotu na tento ostrov s asi sedmi tisíci obyvateli připluly tři čluny s celkem 173 migranty, přitom na 600 už jich tam bylo předtím.

Po koronavirovém útlumu opět sílí migrace. Na Sicílii míří loď s 200 lidmi

Evropa

Musumeci kritizoval i Evropskou unii za nedostatek pomoci s přílivem běženců. „Evropa, ta cynická Evropa, by se měla probudit a opustit svou pokryteckou roli, které se drží už příliš dlouho,“ uvedl šéf sicilské samosprávy.

Situaci ještě zhoršuje nový koronavirus. Otázkou je, kdo zajistí testy na covid-19 a případnou péči o nemocné. Předsedkyně regionální vlády Kalábrie Jole Santelliová vyzvala italskou vládu, aby všechny migranty umisťovala do karantény na lodě u italských břehů.

Itálie zabavila dvě lodě zachraňující migranty

Evropa

Unijní agentura pro pohraniční a pobřežní stráž Frontex vydala v pondělí nejnovější předběžné údaje. Od začátku roku připlulo do Itálie bezmála 7200 běženců. Za celý loňský rok jich přitom přes Středozemní moře připlulo do Itálie podle Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky 11 471.

Podle Frontexu nejčastěji do Itálie připlouvají Tunisané a Bangladéšané.

Více případů na Balkáně, méně v Turecku i Španělsku

Ještě vyšší jsou čísla v případě balkánských zemí. Přes ty se už letos snažilo do Evropy dostat přes 9200 lidí, což je téměř třikrát více než za stejnou dobu v loňském roce.

Oproti květnu jejich počet v červnu vzrostl o 73 procent. Nejčastěji se jedná o Syřany.

Jak korona slábne, tak migrantů přibývá

Koronavirus

Situace se naopak zlepšila v Turecku, které má sice celkově nejvyšší čísla (bezmála 12 tisíc lidí), ale podle Frontexu se jedná o nejnižší údaj od roku 2009. Současný počet je navíc poloviční oproti loňskému roku. Tureckou cestu si nejvíce vybírají Afghánci a Syřané.

Nižší počty volí také cestu přes Španělsko. V letošním roce se do Evropy touto cestou vydalo téměř 4500 lidí, což je zhruba o polovinu méně než v roce loňském. Nejčastěji se přes Španělsko do Evropy dostávají Alžířané.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám