Hlavní obsah

Migrace je matkou všech problémů, taky bych šel do ulic, prohlásil německý ministr vnitra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německý ministr vnitra Horst Seehofer prohlásil, že je migrace „matkou všech problémů“. Vyjádřil se tak v souvislosti s nedávnou vraždou v Chemnitzu, z níž jsou podezřelí tři přistěhovalci, údajně žadatelé o azyl. Incident vyvolal ve městě nepokoje.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a německý ministr vnitra Horst Seehofer na archivním snímku

Článek

„Matkou všech politických problémů je migrace,“ řekl Seehofer. Jeho prohlášení je v kontrastu s vyjádřeními kancléřky Angely Merkelové, jež se vyjadřovala kriticky zejména k demonstracím odpůrců migrace, které označuje jako krajní pravici.

Seehofer na to konto na uzavřeném zasedání CSU v Neuhardenbergu podle listu Die Welt ve středu řekl, že když lidé revoltují, nedělá to z nich nacisty.  Dodal, že kdyby nebyl ministr, šel by do ulic také.

Ti, kdo na demonstraci hajlovali, si podle něj zaslouží trest, to ale neznamená, že když někdo vyjde do ulic, je z něj neonacista. Vláda by se podle Seehofera měla rychle poučit, nebo ztratí důvěru voličů.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v Saské KameniciVideo: Novinky

Migrační politika se musí změnit

„Mnoho lidí nyní spojuje své sociální problémy s tématem migrace,“ řekl spolkový ministr vnitra listu Rheinische Post s tím, že pokud Německo nezmění imigrační politiku, tradiční politické strany budou dál ztrácet podporu voličů.

Tradiční strany skutečně ztrácejí. Podle průzkumu, jehož výsledky byly zveřejněny ve středu, už má protimigrační strana Alternativa pro Německo (AfD) druhou největší podporu v zemi. [celá zpráva]

Kritika Merkelové

Seehofer také na zasedání CSU vysvětlil, proč hned dění nekomentoval. Podle zdroje listu Die Welt řekl, „že vždy upřednostňuje, když se politici k těmto věcem vyjadřují, až když jsou k dispozici autentické informace“.

List připomněl, že saský premiér Michael Kretschmer také hovořil jinak než Merkelová, která odsoudila „hony na cizince“. Pravil, že dění v Chemnitzu musí být popsáno korektně: „Přirozeně tam nebyl žádný dav, žádný lynč, žádný pogrom.“

Seehoferova kritika vyvolala pozdvižení na německé politické scéně. Koaličního partnera - sociální demokracii rozčílila tak, že místopředsedkyně strany Natascha Kohnenová dokonce chce, aby Seehofer kvůli výrokům rezignoval.

Kancléřka Merkelová dala v rozhovoru s televizí RTL najevo, že migrační problematiku vidí odlišně. „Migrační otázka nás staví před výzvy. A přitom se objevují také problémy,” poznamenala. Upozornila ale i na úspěchy v migrační politice.

Kritiku si ministr vysloužil od opoziční Levice (Linke). Poslankyně této strany Ulla Jelpkeová prohlásila, že získává dojem, že ministr vnitra je „otcem všech rasových problémů”. Seehofera kritizují i představitelé Zelených, podle nichž jsou matkou všech problémů v této otázce ignorance, rasismus a rozdělování.

Reklama

Související články

Petice požaduje v Německu migranty bez nožů

Podpisovou akci na podporu schválení zákona zakazujícího migrantům v Německu nosit u sebe nože spustila v pondělí tamní iniciativa ProChemnitz. Jde o reakci na...

Výběr článků

Načítám