Hlavní obsah

Mezi východoevropskými zeměmi je třeba rozlišovat, napsal rakouský deník

Rakousko

Jednotný náhled na země střední a východní Evropy je chyba, napsal portál rakouského deníku Der Standard s tím, že příkladem je téma uprchlických kvót, ke kterým státy visegrádské skupiny (V4), tedy Česká republika, Polsko, Slovensko a Maďarsko, nepřistupují jednotně. Rozlišovat je třeba i mezi jednotlivými politiky a v případě ČR se nesoustředit jen na Zemana.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„V souvislosti s uprchlickou krizí nyní slaví málo odlišný úhel pohledu na země bývalého východního bloku netušený rozkvět. Především pak tehdy, když jsou jednotně popisovány jako zóna pochybných egoistů, kteří se schovávají za údajně ještě ne zcela zmizelou železnou oponu, kasírují peníze z unijních hrníčků a na výzvy k solidaritě s uprchlíky a unijními partnery v nejzdvořilejším případě ukazují dlouhý nos,” uvedl deník.

List ale připomíná, že postoj států visegrádské čtyřky k uprchlickým kvótám je zcela rozdílný. Polsko pro ně sice hlasovalo, ale nyní přemýšlí, jak souhlas předchozí vlády zvrátit. Maďarsko a Slovensko podaly proti kvótám žalobu k Soudnímu dvoru EU. A Česko hlasovalo ne, ale výsledek většinového hlasování akceptovalo.

Zapomínat by se podle komentáře také nemělo ani na vnitropolitické debaty jednotlivých zemí. Otřel se přitom o hlavu ČR. „O českém prezidentovi Miloši Zemanovi, pro kterého je islám náboženstvím nenávisti a který k debatám o burkách přidává, že je sice proti nim, ačkoli si ale dovede představit ženy, pro které by to znamenalo vylepšení, se nyní i v zahraničí hodně hovoří,” poznamenal Der Standard.

Naopak málo je slyšet o premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, který se od Zemana distancoval s ne zrovna jednoduchým vypětím sil a který se snaží odpoutat své sociální demokraty od levicových populistů a někdejšího stranického druha Zemana.

Reklama

Výběr článků

Načítám