Hlavní obsah

Merkelovou rozčílily dovolenkové fotky v plavkách, může jít i o předvolební trik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německou kancléřku Angelu Merkelovou rozčílilo zveřejnění fotografií z její velikonoční dovolené v Itálii. Paparazzi ji zachytili v plavkách při koupání v termálních lázních a jak si hraje s manželovými vnoučaty. Podle odborníků však kancléřce odhalení soukromí může pomoci v podzimních volbách. Některé německé deníky v tom dokonce vidí předvolební záměr.

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Německá kancléřka Merkelová se svým manželem Sauerem na Ischii

Článek

Merkelová strávila velikonoční volno na svém oblíbeném ostrově Ischia v doprovodu manžela Joachima Sauera a jeho dvou synů s rodinami. Tam ji paparazzi vyfotili.

Na snímcích je vidět Mekrelová nenalíčená a neučesaná, jak se prochází po městě nebo jak v tmavě modrých plavkách vstupuje do termálního bazénu či jak dovádí s vnoučaty na pláži nebo s nimi trhá pomeranče. V Německu sice fotografie zveřejnil jen bulvární deník Bild, zahraniční média ale už takový ohled na soukromí kancléřky nebrala.

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Angela Merkelová a její manžel Joachim Sauer v Afroditiných termálních lázních.

Merkelovou snímky naštvaly. "Všechny byly pořízeny z nějakého skrytého místa. Dovedete si představit, že není zrovna příjemné, když je člověk někde na dovolené a má neustále pocit, že za každým rohem číhá objektiv," tlumočil kancléřčino rozladění její mluvčí Georg Streiter.

Předvolební zlato

Podle mediálních expertů ale k nespokojenosti není důvod, spíše naopak. "Tyto snímky jsou v předvolebním boji ryzím zlatem," tvrdí Michael Spreng. V září totiž Německo čekají parlamentní volby, v nichž bude šéfka německých konzervativců usilovat o získání třetího mandátu pro vedení berlínské vlády.

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová vstupuje do bazénu

Ačkoli osobní preference Merkelové u voličů jsou na historickém maximu a i její strana má podle průzkumů výrazný náskok před opozičními konkurenty, premiérčin úspěch zpochybňuje slabá podpora pro koaliční liberály. Rozhodovat tak podle odborníků mohou i zdánlivé maličkosti, jako právě odkrytí lidské stránky politika.

"Tyto fotky ukazují, že (kancléřka) umí být i babičkou, což se o ní doposud nevědělo," poznamenal Spreng. Dovolená Merkelové podle něj vysílá signál, "že je jednou z nás".

"Poselství, která z této dovolené přišla, jsou lepší než jakékoli předvolební shromáždění nebo 500 plakátů," dodal.

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Německá kancléřka Merkelelová se svým manželem Sauerem na Ischii

Komentáře v denících Die Welt či Hamburger Abendblatt dokonce soudí, že se snímky dostaly na veřejnost záměrně. "Soukromí je pro Merkelovou svaté, ale ne před volbami," uvedl Die Welt. "Napsat něco takového zní sice cynicky, ale mezi novináři už dlouho funguje pravidlo: kdo se nechce nechat fotografovat v soukromí, ten se nefotografuje," poznamenal list a své tvrzení doložil řadou příkladů přístupu politiků k médiím včetně samotné Merkelové.

Foto: Marco Cantile, ČTK/AP

Německá kancléřka Merkelová u termálního bazénu

"Ale volební boj, jehož výsledek může spoluurčovat osud eura, má své vlastní zákony. Zdánlivě uniklé fotografie, které se následně objevily v mnoha publikacích, jež hrají důležitou roli pro určité skupiny voličů nezajímajících se o politiku - takové snímky mohou mít vliv. Je proto potřeba je mít a už jsou na světě," konstatoval Die Welt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám