Hlavní obsah

Merkelová zůstane v čele CDU

– Berlín

Sjezd Křesťanskodemokratické unie Německa (CDU) v pondělí podle očekávání zvolil na další dva roky do čela unie současnou kancléřku Angelu Merkelovou. Šestapadesátiletá politička nejsilnější vládní stranu vede už deset let; z toho pět let jako šéfka kabinetu. Merkelová dostala 90,4 procent hlasů, což je o necelých pět procentních bodů méně než v roce 2008.

Článek

CDU od loňských parlamentních voleb klesá podpora voličů, což se odráží i v nižší popularitě kancléřky. Její znovuzvolení se přesto čekalo, protože neměla protikandidáta a podle politologů strana v současnosti ani nedisponuje tak silnou osobností, která by ji mohla nahradit.

Změny se čekají ve sboru zástupců Merkelové. Tři místopředsedové a současně vlivní premiéři spolkových zemí v průběhu roku oznámili, že na funkci už znovu kandidovat nebudou. Místo nich na posty místopředsedů kandidují ministryně práce a sociálních věcí Ursula von der Leyenová, ministr životního prostředí a nedávno zvolený šéf CDU v Severním Porýní-Vestfálsku Norbert Röttgen a hesenský zemský premiér Volker Bouffier. Jako jediná ze stávajících místopředsedů funkci obhajuje ministryně školství Annette Schavanová.

Reklama

Výběr článků

Načítám