Hlavní obsah

Merkelová: Uprchlíci jsou pro Německo šancí do budoucna

Berlín
Aktualizováno

Příchod statisíců uprchlíků představuje pro Německo především příležitost do budoucna. Tak zní hlavní poselství novoročního projevu německé kancléřky Angely Merkelové, který ve čtvrtek přednese. Německá média jeho znění zveřejnila s předstihem. Německo podle ní výzvy spojené nejen s uprchlickou vlnou zvládne, neboť je to silná země.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Merkelová v řeči přiznává, že integrace tolika lidí bude stát "čas, síly i peníze". Podle ní by Němci měli být sebevědomí, svobodní a otevření světu. „Jsem přesvědčena, že nynější velký úkol – začlenění tolika lidí do společnosti – je velkou šancí pro budoucnost.

Přistěhovalectví podle ní země vždy obohacuje – ekonomicky a společensky.

Projev kancléřka přednese ve čtvrt na osm večer a bude ho přenášet veřejnoprávní stanice ZDF. K projevu, který bude možné zhlédnout na internetových stránkách televize ihned po odvysílání, připojí anglické, ale také arabské titulky. To proto, aby mohli projev sledovat i uprchlíci, kterých se letos v zemi zaregistroval více než milión.

Anglickými i arabskými titulky stanice už opatřila i vánoční proslov prezidenta Joachima Gaucka.

Merkelová upozornila také na xenofobní tendence v zemi. "Je důležité, abychom nenaslouchali těm, kteří si s chladem či dokonce nenávistí v srdci chtějí uzurpovat němectví jen pro sebe a ostatní z něj chtějí vyloučit," dodala.

Související téma:

Foto: Stefanie Loos, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová na kongresu CDU v Berlíně v květnu 2014

V projevu také děkuje policii, vojákům a úředníkům, kteří se snaží nápor přicházejících uprchlíků zvládnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám