Hlavní obsah

Merkelová se začíná třást, v Dolním Sasku bude vládnout opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hannover

Nedělní volby do regionálního parlamentu v Dolním Sasku sice vyhráli křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové, ale dál vládnout v koalici se svobodnými demokraty (FDP) už nebudou. Opoziční blok sociálních demokratů (SPD) a Zelených získal o jeden mandát v zemském sněmu víc než koaliční strany. Merkelová proto čelí kritice.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Deník Die Welt  výsledky považuje za varování pro Merkelovou, která je podle agentury Reuters největším poraženým v dolnosaských volbách. Volby do regionálního parlamentu na severozápadě Německa se považují za důležitý test nálad voličů před zářijovými celostátními volbami ve Spolkové republice. Rozložení sil v Dolním Sasku totiž do značné míry odpovídá situaci na celonárodní úrovni.

"Pro černo-žluté (CDU a FDP - pozn. ČTK) byl tento večer zlým snem, nečekaným a krutým. Pro Angelu Merkelovou a její unii to nemohlo dopadnout hůře. Už věřily, že jsou na cestě k vítězství, ale nakonec na něj nedosáhly, a to i přes oblíbenost kancléřky," napsal server časopisu Der Spiegel, podle něhož není vyloučené, že stejně dopadne Merkelová i na podzim.

"Start do volebního roku nemohl být pro CDU horším zlým snem, zejména pokud bereme Dolní Sasko jako scénář pro spolkové volby" soudí i server týdeníku Die Zeit, který se soustředí především na neúspěch dosavadního zemského premiéra McAllistera, dalšího z řady uvažovaných korunních princů Merkelové.

"To, co CDU zbývá, je její předsedkyně a kancléřka, na kterou už nyní CDU vsadila všechno. Na co také jiného má strana v kampani před celostátními volbami sázet, když vedle Merkelové je pusto prázdno a vládní program se nazývá především udržet se u moci," poznamenal Die Zeit.

Změny u svobodných 

Německé vládní svobodné demokraty (FDP) nepovede do zářijových parlamentních voleb předseda strany, vicekancléř a ministr hospodářství Philipp Rösler, ale šéf poslanců Rainer Brüderle. Podle německých médií se na tom v pondělí dohodlo vedení strany, které podle předvolebních průzkumů hrozí, že se na podzim do Spolkového sněmu vůbec nedostane.

Předsednictví FDP Rösler uhájil.

Pyrrhovo vítězství pravice

V Dolním Sasku dosud vládla CDU s FPD, stejně jako na celostátní úrovni. Ještě před volbami se vládní tábor obával o osud FDP, jíž předvolební průzkumy dávaly naději sotva na pět procent hlasů nutných pro udržení ve spolkovém sněmu. FDP nakonec získala zcela nečekaných 9,9 procenta hlasů, ale zjevně na úkor kancléřčiny CDU, kterou volilo 36 procent voličů. To sice opět stačilo na vítězství, ale jde o více než šestiprocentní ztrátu oproti předchozím zemským volbám.

Pravicoví voliči nejspíš uposlechli výzev dolnosaského premiéra Davida McAllistera (CDU) a své dva hlasy, kterými v Německu voliči disponují, rozdělili mezi kandidáty CDU a FDP.

Sociálnědemokratická SPD dostala 32,6 procenta a Zelení 13,7 procenta. V přepočtu na mandáty tak opoziční blok těsně vede; v hannoverském zemském sněmu obsadí o jedno křeslo víc než koalice. Výrazné zisky oproti předchozím volbám si připsali hlavně Zelení, zatímco krajně levicová Levice v dolnosaském sněmu končí. Nedostala se do něj ani Pirátská strana, která tak nezopakovala úspěchy z několika předchozích regionálních voleb.

Německé zpravodajské televize o volbách v Dolním Sasku hovořily jako o "volební detektivce". Dlouho se zdálo, že by volby mohly dopadnout i patem, což by pravděpodobně vedlo k vytvoření velké koalice.

Výběr článků

Načítám