Hlavní obsah

Merkelová má před volbami dlaň plnou trumfů

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než dva měsíce před volbami do Spolkového sněmu počítají čtyři z pěti Němců s tím, že první žena v úřadě kancléře v něm zůstane. Z Angely Merkelové vyzařuje vnitřní uspokojení – je v kurzu tak jako žádný z jejích předchůdců v úřadě. Deset týdnů před rozhodnutím u uren věří v její vítězství 80 procent Němců.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Celá desetiletí se netěšil úřadující kancléř tak drtivému souznění,“ řekl televizi ARD Klaus-Peter Schöppner, šéf sociologického ústavu Emnid.

Mimořádně nízká naopak zůstává víra ve vítězství Franka-Waltera Steinmeiera, kandidáta sociálních demokratů SPD na kancléřské křeslo a současného ministra zahraničí. Podle průzkumu Emnidu mu věří pouhých 16 procent stoupenců SPD. Od znovusjednocení země v říjnu 1990 nedosáhl rozdíl mezi kandidáty na kancléře tak propastných rozměrů.

To však není pro Steinmeiera jediná Jobova zvěst. V ostře sledovaném žebříčku nejoblíbenějších politiků týdeníku Der Spiegel klesl na osmé z deseti míst.

Steinmeier není Schröder

Část SPD však ještě nehází flintu do žita. Ještě hrozivěji to s nimi vypadalo v roce 2005. Na Merkelové křesťanskou demokracii CDU ztráceli podle některých průzkumů až 15 procent hlasů. Nakonec prohráli jen o 450 tisíc hlasů, takže jejich úhlavní rival nemohl sestavit koalici s liberály z FDP. Nakonec se SPD přece jen dostala do vlády – Merkelová si s nimi musela plácnout na velkou koalici.

Jenže tehdy vedl stranu do voleb charismatický kancléř Gerhard Schröder. Skvělý stratég, znamenitý řečník, který vsázel na svůj neomylný instinkt pro to, co lidé chtějí slyšet. „SPD chybí strhující volební téma a Steinmeier má daleko do Schrödera, který dokázal i za nejméně příznivých okolností šířit pocit, že vítězství je na dosah,“ všiml si list Frankfurter Rundschau.

Merkelová si je rekordního náskoku dobře vědoma. Bez ohledu, že volební kampaň začne de facto až v srpnu, ve víkendovém rozhovoru pro ARD dala jasně na srozuměnou, s kým chce po 29. září vládnout. „Bude to tradiční spojenec – FDP, i kdyby měla koalice většinu jednoho hlasu,“ svěřila se.

Hrozba přichází od Talibanu

Ale i tak nemá Merkelová vyhráno. Varování nepřichází z Domu Willyho Brandta, berlínské centrály SPD, ale z Kábulu. Zdroje z německé rozvědky – Spolkové zpravodajské služby (BND) – naznačily, že Taliban připravuje na dobu před volbami útok na příslušníky třítisícového kontingentu bundeswehru v Afghánistánu.

„Napětí roste každým dnem. Budou se snažit unést některého vojáka, aby ovlivnili náladu veřejnosti před volbami,“ řekl týdeníku Focus zdroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám