Hlavní obsah

Merkelová hledá možnost, jak připravit o euro zadlužené státy

Novinky, ČTK, aš, Wall Street Journal, Guardian,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Brusel

Německá kancléřka Angela Merkelová chce uplatnit tvrdý postup vůči zemím, které by ohrožovaly stabilitu eura. Státy, které by nedodržovaly podmínky limitující schodky rozpočtu, by mohly být z eurozóny vyloučeny. Merkelová tak reaguje na aktuální problém Řecka.

Foto: Thierry Roge , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Pokud by tato pravidla platila, nemusely by evropské země nyní řešit, jak pomoci zadluženému Řecku, zdůraznila Merkelová.

„Potřebujeme dohodu, která by jako poslední krok umožňovala vyloučit zemi z eurozóny, pokud by znovu a znovu neplnila požadavky,“ řekla Merkelová německým poslancům.

"Řešení může být jen takové, které bude brát ohled na dlouhodobou stabilitu eura. Rychlý akt solidarity rozhodně není správnou odpovědí. Tou je naopak uchopení problému u kořene, a to znamená, že řecký program úspor nemá žádnou jinou alternativu," řekla kancléřka.

Možnost vyloučit některou zemi z eurozóny by měl mít nově ustavený Evropský měnový fond. O jeho vytvoření jako první mluvil už minulý týden německý ministr financí Wolfgang Schäube. Fond by měl pomáhat v takových případech jako je aktuální řecká krize. [celá zpráva]

Evropské země už od konce minulého týdně jednají o pomoci Řecku. Ministři financí o tom jednají celý tento týden, ale zatím bez výsledku. Původně se spekulovalo, že by Řecku mohla být poskytnuta půjčka až ve výši 25 miliard eur, k dohodě však nedošlo. [celá zpráva]

Vyjádření Merkelové jasně demonstruje odpor Berlína k přípravě balíčku pro Řecko. Berlín vylučuje, že by hlavy států a vlád sedmadvacítky mohly plán schválit už příští týden na jednání v Bruselu. [celá zpráva]

Řecko se eura nevzdá

Evropská centrální banka v prosinci uvedla, že vyhodit rozhazovačné země z eurozóny je podle stávajícího práva EU takřka nemožné. Pokud by země opustila eurozónu dobrovolně, pravděpodobně by také odešla z EU.

Na návrh Merkelové umožnit vylučování z eurozóny řecký premiér Jorgos Papandreu v Bruselu reagoval slovy, že Řecko se eura nevzdá. "Možnost, že opustíme eurozónu, je rozhodně nulová," řekl.

Kvůli pomoci Řecku se Berlín dostal do sporu s Paříží, jež nezastává tak tvrdý postoj, možná i proto, že i Francie má problémy s respektováním pravidel eurozóny. Německu ale vadí, že by bylo pravděpodobně zemí, která by nejvíce přispěla na pomoc zadluženému Řecku.

Experti varují, že ustavení Evropského měnového fondu a schválení možnosti vyloučení zemí z eurozóny by bylo velmi obtížné. Schválení takovéhoto zákona by trvalo nejspíš ještě déle než u Lisabonské smlouvy.

Reklama

Související články

Řecko v Německu o peníze nežádalo

Německá kancléřka Angela Merkelová se v pátek sešla s řeckým premiérem Jorgosem Papandreem. Politici jednali o situaci Řecka, které se potýká s dluhovou krizí.

Výběr článků

Načítám