Hlavní obsah

Medik z nacistického tábora Březinka půjde před soud

Berlín

Německé úřady v pondělí obvinily z podílu na zavraždění nejméně 3681 vězňů koncentračního tábora Osvětim-Březinka bývalého medika Huberta Zafkeho. Dnes 95letý muž v táboře působil mezi srpnem a zářím 1944, když tam dorazilo 14 transportů s vězni, z nichž většinu nacisté hned zplynovali. V jednom z vlaků byla i nizozemská školačka Anna Franková, jejíž deník proslul po celém světě.

Foto: Profimedia.cz

Tzv. Brána smrti v Osvětimi-Březince

Článek

Státní žalobci tvrdí, že Zafke „si byl vědom toho, že tábor slouží jako vyhlazovací“ a znal i jeho strukturu. „S tímto vědomím obviněný podpořil organizaci tábora, čímž se podílel a podpořil vyhlazování,“ uvedla prokuratura v prohlášení.

Soud ve městě Neubrandenburg na severovýchodě Německa začne na konci února. Rozhodnutí o procesu bylo učiněno poté, co odvolací soud zvrátil dřívější soudní verdikt, že je Zafke neschopen proces podstoupit. Odvolací soud nicméně připustil, že je Zafkeho zdraví podlomené a jeho poznávací schopnosti jsou omezené, a proto nařídil pravidelné přestávky mezi jednotlivými stáními.

Některá německá média uvedla, že senior trpí demencí.

V Osvětimi-Březince bylo v letech 1940 až 1945 zabito více než milión lidí, převážně evropští Židé. Annu Frankovou tam dopravili s jejími rodiči a sestrou. Zemřela v březnu 1945, z rodiny přežil jen otec.

Německá justice se v poslední době snaží pohnat k odpovědnosti řadové nacisty, kteří se podíleli na holocaustu. V současnosti vyšetřuje zhruba dvě desítky někdejší příslušníků SS. Loni soud v Německu poslal na čtyři roky do vězení Oskar Gröninga, který v roce 1944 asistoval u rampy při selekci vězňů a třídil jejich cennosti. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám