Hlavní obsah

Mečiar obhájil předsednictví LS-HZDS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NITRA

Předseda slovenské vládní Lidové strany-Hnutí za demokratické Slovensko Vladimír Mečiar obhájil v sobotu vedení ve straně. Pro něj hlasovalo 80 procent ze zhruba 240 delegátů. Proti Mečiarovi kandidoval trnavský krajský župan Tibor Mikuš.

Článek

Vladimír Mečiar obhájil svou pozici podle očekávání. Proti bývalému premiérovi neúspěšně kandidoval jeho vnitrostranický oponent, trnavský krajský župan Tibor Mikuš.

Pro Mečiara zvedlo ruku ve veřejném hlasování 217 z 240 přítomných delegátů. Potom, co se Mečiar stal vítězem, se však o Mikušovi už vůbec nehlasovalo.

Veteška se volby předsedy strany nezúčastnil

Původně proti Mečiarovi stál Viliam Veteška. Jen pár hodin před zahájením sněmu však byl nečekaně hospitalizován s dosud neupřesněnými potížemi na neurologické klinice v Bratislavě. Podle lékařů si jeho stav vyžaduje ústavní ošetření. Ohrožen na životě ale není. 

Mečiar stojí v čele strany od jejího vzniku v roce 1991. Pod jeho vedením HZDS v 90. letech dvakrát sestavovala vládu. Popularita strany však od té doby značně klesla.

LS-HZDS se vrátila do vlády loni po osmi letech v opozici. Jako nejmenší koaliční strana se dohodla na sestavení kabinetu se Směrem-SD premiéra Roberta Fica a Slovenskou národní stranou.

Reklama

Výběr článků

Načítám