Hlavní obsah

Mayová ustála vzpouru poslanců a zůstává premiérkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britská premiérka Theresa Mayová ve středu ustála vzpouru poslanců ve své straně. Vedení vlivného výboru britských konzervativních poslanců nezměnilo na mimořádném středečním zasedání stranická pravidla a neumožnilo okamžitě hlasovat o vyslovení nedůvěry ministerské předsedkyni.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Předsednictvo tzv. Výboru 1922 nevyslyšelo výzvy některých poslanců Konzervativní strany, a nakonec ani nehlasovalo o změně pravidel týkajících se vyslovení nedůvěry v lídra Konzervativní strany. Předseda Graham Brady se má nicméně v pátek s premiérkou Mayovou sejít a hovořit s ní o její budoucnosti.

Mayová zatím nehodlá rezignovat a pokračuje ve snaze prosadit napočtvrté brexitový plán, který vyvolal vlnu nevole uvnitř konzervativní strany. Část kabinetu tvrdí, že návrh zachází ve snaze docílit kompromisu mnohem dále, než bylo dohodnuto na úterním bouřlivém zasedání vlády.

Kvůli nesouhlasu s novou strategií premiérky týkyjící se brexitu, odstoupila z vlády Andrea Leadsomová, jež má na starosti vládní agendu v Dolní sněmovně.

Členové vlády, kteří preferují tvrdou odluku Británie od EU, jsou nespokojeni se slibem Mayové řídit se případným rozhodnutím parlamentu v otázce konání nového referenda.

Zatím je známé jen velmi obecné znění, protože návrh by měl být představen až v pátek. I kdyby se o něm ale hlasovalo, pravděpodobnost jeho schválení by byla stejně mizivá. Ačkoliv řada kompromisů v zákoně plní požadavky opozičních labouristů, je to například druhé referendum či celní unie, ti už v úterý oznámili, že ho nepodpoří. Podle nichž se oproti předchozím plánům měnilo jen málo.

Návrh zákona, který představila premiérka Mayová, má dát rámec přijetí dohody o brexitu vyjednané s Bruselem. Tu třikrát odmítli poslanci, což přispělo k tomu, že Británie neodešla z EU v původně plánovaném termínu na konci března. Požadavky poslanců jsou tak rozsáhlé, že je kvůli nim potřeba přijmout speciální zákon. Důvodem předložení zákona je snaha neměnit už vyjednanou dohodu o brexitu a ošetřit problémové body zákonem. Zákon, o němž by se mělo hlasovat v červnu, by měl umožnit poslancům, aby případně vypsali další referendum, ve kterém by se hlasovalo o vyjednaném návrhu o brexitu. Umožní i poslancům hlasovat o možnostech budoucího celního uspořádání včetně dočasné celní unie, zavazuje Spojené království najít do konce roku 2020 alternativu k irské pojistce. Pokud by irská pojistka vstoupila v platnost, garantuje, že Severní Irsko bude ve stejném celním prostoru jako Velká Británie. Zákon má také zaručit, že práva pracujících budou po brexitu minimálně na stejné úrovni jako nyní a že se udrží i stávající standardy ochrany životního prostředí.

Zmínka o druhém referendu, které by potvrdilo dojednané podmínky brexitu, zase rozhněvala mnoho konzervativních poslanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám