Hlavní obsah

Mayová nebude spěchat s brexitem, předčasné volby nechce

Londýn

Nastupující britská premiérka Theresa Mayová nehodlá se zahájením výstupových rozhovorů s Evropskou unií spěchat, nejprve se na ně chce připravit. Po posledním jednání vlády odcházejícího ministerského předsedy Davida Camerona to v úterý prohlásil lídr konzervativců v Dolní sněmovně Chris Grayling. Mayová současně odmítá i možnost předčasných voleb.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mayová si po jednání vlády na Downing Street spletla autaVideo: Reuters

 
Článek

„Článek 50 (unijní smlouvy) bude podle mého názoru aktivován, až budeme připraveni. Nejdůležitější nyní je, abychom učinili to, co je v našem státním zájmu," řekl Grayling, kterého list The Daily Telegraph označil za pravou ruku Mayové. "Připravíme se na vyjednávání, rozhodneme se o tom, jaký vztah (s EU) chceme dohodnout, teprve pak učiníme další krok a aktivujeme článek 50," dodal pro televizi Sky.

Mayová již dříve řekla, že letos nepředpokládá aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy o reformě EU, který řeší odchod ze společenství. Toto prohlášení učinila v době, kdy se očekával souboj s protikandidátkou Andreou Leadsomovou s tím, že vítězka premiérský úřad převezme na podzim. Když Leadsomová z klání odstoupila, bude Mayová jmenována premiérkou zřejmě už ve středu večer. [celá zpráva]

Foto: Paul Hackett, Reuters

Premiér David Cameron opouští zadním vchodem sídlo předsedy vlády.

Grayling rovněž zmínil, že Mayová ze všeho nejdříve ustaví svůj kabinet s tím, že nebude řešit, zda politik byl pro odchod z EU. "Vybere si tým, který bude mít zájem pracovat ve prospěch této země," uvedl s tím, že záměrem Mayové je opět sjednotit Konzervativní stranu.

Mayová se před referendem vyslovila pro setrvání země v EU, do kampaně se ale nezapojila. Nyní opakovaně prohlásila, že výsledek plebiscitu je jasný, proto je brexit nevyhnutelný. Rovněž odmítla výzvy k uspořádání nového referenda.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Theresa Mayová odchází z posledního zasedání vlády Davida Camerona

Ocenění Camerona

Ministr zdravotnictví Jeremy Hunt uvedl, že vláda na posledním zasedání ocenila končícího premiéra: „Celý kabinet pociťoval hrdost na to, čeho David Cameron za posledních šest let dosáhl.“ Podle něj panuje velký smutek, že tak rychle končí. Zmínil i to, jak Cameron dokázal změnit konzervativce, takže se opět dostali k moci.

Ne předčasným volbám

Ministr obrany Michael Fallon v úterý sdělil, že Mayová nechce vypsat předčasné volby a hodlá pokračovat ve vládě konzervativců až do řádných voleb, které budou v roce 2020. Portál listu Standard napsal, že stejně jako Fallon hovoří i další zdroje blízké budoucí premiérce.

Související témata:

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Theresa Mayová na snímku z 5. července

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Andrea Leadsomová

K volání liberálních demokratů a zelených po nových volbách se v úterý přidal i labourista Jon Trickett, který je spojencem stranického předsedy Jeremyho Corbyna. Zdůraznil, že je klíčové mít „demokraticky zvoleného premiéra“ a že labouristé vykročí tímto směrem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám