Hlavní obsah

Matovičova vláda se drolí víc a víc. Odchod oznámili další ministři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Vláda slovenského premiéra Igora Matoviče (hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti - OLaNO) se dál drolí. Po čtyřech ministrech, kteří už odešli, ve středu oznámili demisi další dva. Ministr školství Branislav Gröhling (strana Svoboda a Solidarita - SaS) uvedl, že demisi do rukou prezidentky Zuzany Čaputové podá ve čtvrtek. Z kabinetu odchází i šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok (za SaS).

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

„Věřím, že tímto vytvoříme prostor, aby mohla vzniknout rekonstrukce vlády a situace se uklidnila, abychom v rámci té vlády, která bude vytvořena, mohli pokračovat dál,“ uvedl Gröhling.

Slovenská vláda se postupně rozpadá, rezignovala další ministryně

Evropa

V úterý podala demisi ministryně spravedlnosti Mária Kolíková (strana Za lidi) a ministr hospodářství Richard Sulík (SaS).

Sulík, který je předsedou SaS, avizoval, že po něm podají demisi také další dva ministři za tuto stranu, pokud z funkce neodejde premiér Matovič. To se nestalo, tak z kabinetu odchází nejen Gröhling, ale také ministr zahraničí Korčok. Za šéfa diplomacie se na zasedání vlády rozloučil jeho náměstek Martin Klus, protože Korčok má pracovní program v Bruselu.

Čaputová vyzvala Matoviče k demisi

Evropa

Výzva Čaputové

Odchod Matoviče z čela kabinetu požadují strany SaS a Za lidi. V úterý vyzvala Matoviče k demisi také prezidentka Zuzana Čaputová.

„Je nevyhnutelné, aby premiér svou demisí umožnil uzavření dohody koaličních partnerů na rekonstrukci vlády. Postavení a pozice žádného člověka nejsou a nesmí být důležitější než zájem země a jejích občanů,” uvedla Čaputová.

Matovič je neschopný, prohlásil ministr hospodářství Sulík a podal demisi

Evropa

Ministr obrany Jaroslav Naď (OLaNO) označil výzvu prezidentky za vykopávání otevřených dveří. „Je to zbytečné přilévání oleje do ohně,“ konstatoval. Naď zdůraznil, že nadále probíhají jednání mezi koaličními lídry.

Vládní krize propukla na Slovensku před několika týdny. Rozbuškou byl tajný dovoz v EU neschválené ruské vakcíny Sputnik V na Slovensko. Už delší dobu však byly zřejmé rozpory mezi Matovičem a Sulíkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám