Hlavní obsah

Násilnosti při demonstraci v Londýně: Nepřijatelné, hlásí ministryně

– Londýn • Aktualizováno

Ve velkých městech na západě Evropy se v sobotu konaly další demonstrace proti rasismu a policejnímu násilí, které začaly po smrti Afroameričana George Floyda. Akce byly nahlášeny v Londýně, Paříži či Berlíně. Po poledni demonstraci v britské metropoli začaly provázet násilnosti. Novinky přinesly přímý přenos z Londýna, kde své shromáždění ohlásili i pravicoví radikálové s tím, že chtějí sochy bránit.

Záznam: Demonstrace proti rasismu a policejnímu násilí v Londýně Video: Reuters

 
Článek

Demonstraci hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) v londýnském v Hyde Parku sice organizátoři oficiálně rušili,  tak do centra britské metropole dorazily protestovat stovky lidí. V Británii se demonstrovalo také v Edinburghu či Brightonu.

Důvodem ke zrušení byly obavy ze střetu účastníků s příznivci krajní pravice. Ti se svolali do centra Londýna podle svých slov proto, aby chránili pomníky, k čemuž mimo jiné vyzýval známý pravicový radikál Stephen Christopher Yaxley-Lennon, který vystupuje pod přezdívkou „Tommy Robinson”.

Londýnský starosta Sadiq Khan v sobotu opět vyzval obyvatele, aby zůstali raději doma.

Vyskytly se potyčky

Podle britských médií přišly do ulic u sídla britského parlamentu stovky lidí, přičemž po poledni začaly potyčky s příslušníky bezpečnostních složek, na které demonstranti mimo jiné házeli různé předměty. Britská ministryně vnitra Priti Patelová mluvila o „nepřijatelném násilniství”.

Podle agentury Reuters bylo asi 100 lidí zapojeno do potyček na Trafalgarském náměstí, kde vzduchem létaly lahve a hořela pyrotechnika. Policisté předtím čelili davu také na ulici Whitehall lemované vládními budovami, reportér zpravodajské společnosti BBC zase zachytil výpad demonstrantů proti strážcům zákona na náměstí vedle parlamentu.

Obětí nepokojů v USA jsou hlavně policisté. V ulicích jich bylo zraněno už přes 600

Amerika

Při minulé akci demonstranti v Bristolu strhli sochu obchodníka s otroky Edwarda Colstona, v Londýně pak pod sochu někdejšího premiéra Winstona Churchilla připsali, že „byl rasista”.

Úřady nechaly řadu pomníků včetně Churchillovy sochy či hrobu neznámého vojína preventivně zakrýt. Ochranné bariéry zahalily například i sochy Nelsona Mandely či Abrahama Lincolna.

Policisté také stoupencům jednotlivých táborů vyhradili oblasti, ve kterých se mohou shromažďovat a omezili také dobu trvání akcí v centru města.

V Londýně před víkendovými protesty proti rasismu zakryli některé sochy

Evropa

Kromě Velké Británie jsou podobné akce naplánovány také ve Francii, Německu nebo České republice. V Paříži se sešly tisíce lidí, v Praze několik desítek.

Demonstrace se v Evropě konají navzdory výzvám úřadů, aby lidé zůstali kvůli šíření koronaviru SARS-CoV-2 doma. Mnohde platí omezení počtu lidí, kteří se mohou akcí zúčastnit.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Policie před protesty v Londýně

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám