Hlavní obsah

Máme dva měsíce, pak hrozí zhroucení Schengenu, varoval šéf Evropské rady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Evropská unie má na řešení uprchlické krize čas do poloviny března, prohlásil v úterý předseda Evropské rady Donald Tusk. Jinak podle jeho slov nastane zhroucení Schengenského prostoru volného pohybu a následně „skončí Evropská unie jako politický projekt”.

Foto: Visar Kryeziu, ČTK/AP

Uprchlíci na makedonsko-srbské hranici u vesnice Miratovac

Článek

V dramatickém projevu před poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku apeloval na lepší a efektivní kontroly vnější hranice Schengenu, bez které podle něj pravidla volného pohybu nepřežijí.

Řešení migrační krize patří podle Tuska k nejnaléhavějším úkolům letošního roku. „Nemáme víc než dva měsíce, abychom to dostali pod kontrolu,” prohlásil.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Čas na vyřešení uprchlické krize se krátí i podle eurokomisaře pro migraci. „Nemáme víc než čtyři týdny,“ řekl Dimitris Avramopoulos deníku Süddeutsche Zeitung.

V Itálii a Řecku by měly naplno fungovat hotspoty, které mají pomoci s rychlou identifikací, odebráním otisků prstů a registrací přicházejících migrantů. Ty ale stále nefungují.

To ostře kritizuje například ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Funkční hotspoty musí podle něj fungovat jako detenční zařízení. Ten, kdo nebude zaregistrován, nesmí být ze zařízení puštěn.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v úterý uvedl, že pokud by se EU nepodařilo zajistit ochranu vnějších hranic Schengenu, měl by vzniknout „záložní hraniční systém”. Ten by měl pomoct regulovat migraci. Vzniknout by měl podle předsedy české vlády na linii mezi Bulharskem a Makedonií. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám