Hlavní obsah

Maltský podnikatel zaplatil za vraždu novinářky 450 tisíc eur, vyplývá z odposlechů

– Valletta

Maltský podnikatel Yorgen Fenech zaplatil 450 tisíc eur (přibližně 11,5 milionu korun) vrahům novinářky Daphne Caruanové Galiziové. Vyplývá to z policejních odposlechů, napsal list Malta Today. Fenech byl v souvislosti s činem minulý týden zatčen.

Foto: Jeremy Wonnacott/malta Governmen, Reuters

Zadržený maltský podnikatel Yorgen Fenech.

Článek

Policie Fenecha a jeho prostředníka, taxikáře Melvina Theumu, odposlouchávala přes rok. Dostala se také k nahrávkám, které taxikář tajně pořídil svým telefonem. Materiály má nyní v rukou prokuratura.

Podle maltské policie z nich vyplývá, že podnikatel zaplatil za vraždu přední investigativní novinářky Caruanové Galiziové 450 tisíc eur.

Smrt maltské novinářky: Nitky vedou až do vlády

Evropa

Novinářka psala o korupci v maltské vládě a zemřela v říjnu 2017 při výbuchu bomby v autě ve věku 53 let. Z nastražení výbušniny jsou podezřelí tři muži – bratři Alfred a George Degiorgiovi a Vincent Muscat. Všichni vinu popírají.

Fenecha „práskl“ jeho prostředník

Fenecha zadržela policie minulý týden, když se na své luxusní jachtě pokusil uprchnout z Malty. Vyšetřovatelům ho „práskl“ Theuma, který se policii přiznal, že zprostředkoval vraždu novinářky, a promluvil, když mu byla přislíbena prezidentská milost výměnou za informace.

Premiér má krev na rukou, protože Schembriho dva roky bránil.
Opoziční poslanec a právník rodiny zavražděné novinářky Jason Azzopardi

Zadržený podnikatel Fenech z podílu na zosnování vraždy obvinil bývalého šéfa kanceláře premiéra Keitha Schembriho. Ten na základě této výpovědi na svou pozici rezignoval. Svůj post opustili také dva ministři vlády Konrad Mizzi a Chris Cardona.

Malťané už několik dní vyzývají při demonstracích k demisi premiéra Josepha Muscata (shoda jmen s jedním z podezřelých – pozn. red.). Stejné přání vyslovili i opoziční poslanci.

„Má krev na rukou, protože Schembriho dva roky bránil,“ napsal na Facebooku Jason Azzopardi, který je i právníkem rodiny zavražděné novinářky.

Reklama

Výběr článků

Načítám