Hlavní obsah

Magazín ukázal pomočeného papeže, a Vatikán ho nechal zatrhnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamburk

Soud v Hamburku v úterý zakázal šíření posledního vydání německého satirického magazínu Titanic, na jehož přední stránce je fotografie pomočeného papeže Benedikta XVI. Magazín chtěl fotomontáží upozornit na téma úniků informací z papežova okruhu, tzv. aféru VatiLeaks.

Foto: ČTK/AP

Papež Benedikt XVI.

Článek

„Vatikánem zní haleluja“, „Zjištěno, kudy to teče“, hlásají titulky doprovázející fotografii hlavy římskokatolické církve se žlutou skvrnou pod pasem na bílém rouše. Snímek na zadní straně obálky je podobný, ale Benedikt je na něm otočen zády a skvrna je hnědá.

Uvnitř čísla se redakce zabývá nedávným skandálem kolem soukromých dopisů adresovaných papeži a jeho blízkým spolupracovníkům, které unikly do italských médií. O kauze vyšla v Itálii už i kniha, jež se ihned stala bestsellerem.

Zákaz distribuce časopisu si na soudu vymohl Vatikán. Arcibiskup Angelo Becciu papežovým jménem najal právní firmu v Bonnu. „Titanic překročil veškeré meze slušnosti,“ řekl mluvčí německé biskupské konference Matthias Kopp serveru Spiegel Online.

Vždyť je to Fanta, hájí se vydavatel

Hamburský soud reagoval na žalobu okamžitě a vydal dočasný soudní zákaz. Titanic nesmí být dál šířen, jinak mu hrozí pokuta čtvrt miliónu eur (12,7 miliónu korun) a fotografie z titulní strany nesmí ani na internet. Výtisky magazínu, které jsou již v prodeji, se ale stahovat nemusí.

Podle šéfredaktora Titaniku Leo Fischera vzniklo nedorozumění. „Benedikt nás musel špatně pochopit,“ řekl. Titulní stránka podle něj ukazuje papeže poté, co si na oblečení vylil nějaký nápoj, když oslavoval vyřešení aféry VatiLeaks. „Každý ví, že papež je velkým fanouškem Fanty,“ prohlásil Fischer. Dodal, že je připraven na další soudní bitvu.

Titanic v Německu vychází v nákladu zhruba 100 000 kusů.

Reklama

Výběr článků

Načítám