Hlavní obsah

Mafián Černák zůstane na Slovensku za mřížemi

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Krajský soud v Prešově potvrdil doživotní trest bossovi banskobystrické mafie Mikuláši Černákovi. Soud ve středu zamítl jeho odvolání proti doživotnímu rozsudku z roku 2009. Třiačtyřicetiletý Černák stráví zbytek života ve vězení s maximální ostrahou.

Foto: Peter Lázár , ČTK

Mikuláš Černák u soudu

Článek

Proti rozhodnutí odvolacího soudu není možné podat řádné odvolání a rozsudek je právoplatný. Existuje pouze možnost mimořádného odvolání. Po 25 letech může požádat o podmínečné propuštění.

Podle soudu se Černák v letech 1994 až 1997 podílel na vraždách šesti osob. Černák se k účasti na některých z nich přiznal, ale odmítl, že by vraždil sám.

Mezi nejotřesnější případy patřila vražda policisty Gustáva Slivenského v roce 1997 v Popradu. Odřízli mu hlavu, kterou vystavili pro výstrahu na kapotu zaparkovaného automobilu v centru města. V roce 2000 si měl Černák z vězení objednat vraždu podnikatele Mariána Karcela.

Proces s mafiánským bossem začal v roce 2008 za mimořádných bezpečnostních opatření. V procesu vypovědělo 70 svědků. Utajený svědek vypovídal prostřednictvím telemostu.

Reklama

Výběr článků

Načítám