Hlavní obsah

Maďarští policisté při zásahu proti běžencům bili a zatýkali i novináře

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť

Při středečním zásahu proti migrantům na srbsko-maďarské hranici měli maďarští policisté zbít také několik zahraničních novinářů. Zástupci médií uvedli, že je bili obušky a následně je zadrželi. Maďarská vláda tvrdí, že novináři byli přímo v místě konfliktu a policie může jen těžko rozlišit, kdo je kdo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty uprchlíků na srbsko-maďarských hranicíchVideo: Reuters

 
Článek

„Všechno se stalo, když jsme se skupinou novinářů sledovali, jak se masa uprchlíků snaží dostat na maďarskou stranu přes plot. Pomáhala jsem vstát jedné rodině ze země, když mě strhli policisté, začali mě bít obuškem, svázali mi velmi těsně ruce plastem a hodili mě na zem," popsala zákrok policistů reportérka slovenského Denníku N Tímea Becková. Následně ji měli celou noc držet na policii a vulgárně jí nadávat. Obvinili ji rovněž z nelegálního překročení hranic.

Becková uvedla, že s ní byli vyslýcháni také novináři z Polska a Austrálie. „Polákovi strašně krvácela hlava, ztratil asi půl litru krve. Později ho ošetřili, ale za zákrok v nemocnici musel zaplatit,“ dodala. Polák při zásahu údajně křičel na policisty „press, press“, ale nic mu to nepomohlo. Australského fotografa měli policisté kopnout do hrudě. Všichni tři byli převezeni do Szegedu, kde byli drženi celou noc. Pak je policie pustila.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Policisté při středu s uprchlíky na maďarsko-srbské hranici

Mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács v této souvislosti uvedl, že novináři by se v tak napjaté situaci v zájmu vlastní bezpečnosti neměli zdržovat v předních řadách, protože policisté nemohou při zásahu dostatečně přesně rozlišit, kdo je útočník a kdo novinář.

Zbili tři Srby a rozbili kameru

Srbská televize RTS informovala, že maďarští policisté při středečním zásahu proti útočícím imigrantům zbili tři srbské novináře. Policisté měli kameramana natlačit na zeď, mlátit ho do hlavy a do zad obušky a rozbít mu kameru. Zasáhli také proti zvukaři a reportérce. Všichni tři skončili v nemocnici v srbském městě Subotica.

Švýcarský novinář zveřejnil na Twitteru fotografii svého krvavého oblečení. Zranění měl rovněž utrpět při zásahu maďarské policie.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Policie pacifikuje jednoho z mužů, který se akcí na hranici účastnil. Maďarsko tvrdí, že bylo obtížné rozlišovat mezi novináři a uprchlíky.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Uprchlíci útočili na policisty kameny.

Reklama

Výběr článků

Načítám