Hlavní obsah

Maďarský vládní zmocněnec označil Evropu za Sorosovu plynovou komoru

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ředitel Petőfiho literárního muzea a vládní zmocněnec pro kulturu Szilárd Demeter označil současnou Evropu za plynovou komoru George Sorose. Vysloužil si tím ostrou kritiku židovských organizací, velvyslanectví Izraele v Budapešti i představitelů maďarského kulturního života.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

George Soros na archivním snímku

Článek

Demeter v článku napsal, že Evropa složi Sorosovi jako „plynová komora.”

„Z kapsle multikulturní otevřené společnosti vystupuje jedovatý plyn, který je pro evropský životní styl smrtelný. My Evropané jsme odsouzeni k tomu, abychom se pokusili vzájemně se pošlapávajíc dostat k poslednímu doušku vzduchu,“ napsal Demeter.

V textu, který vládní zmocněnec publikoval v provládním web origo.hu, označil Sorose za „liberálního Führera“. Podle Demetera jsou Maďaři a Poláci, které chce Evropská unie (EU) potrestat za nedodržení principů právního státu, „noví Židé“.

Clooney kritizoval Orbána. Je za tím Soros, vysvětluje maďarská vláda

Evropa

Ředitel muzea tím reagoval na spor v EU v souvislosti se spojováním vyplácení evropských peněz s ochranou demokratických hodnot. Maďarští vládní představitelé se už nechali slyšet, že unie chce tímto postojem přinutit členské státy k přijímání migrantů.

Článek stáhl, pachuť přetrvává

Po protestech nakonec Demeter svůj článek stáhl, ale kritika se nyní dotýká přímo Orbána. „Pokud bude Demeter ještě v pondělí představitelem vaší vlády, tak jeho slova budeme my Maďaři i celý svět považovat za postoj maďarské vlády,“ upozornil Orbána v otevřeném dopise expremiér Gordon Bajnai.

Organizace American Jewish Committee označil Demeterova slova za hrozná a Internationalen Auschwitz Komitees mluví o otevřeném antisemitismu. „Hluboce odsuzujeme zneužívání památky holocaustu,“ uvedlo ve své prohlášení izraelské velvyslanectví v Budapešti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám