Hlavní obsah

Maďarský soud umlčel rádio kritické k Orbánovi

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarská rozhlasová stanice Klubrádió, která je laděná kriticky k vládě premiéra Viktora Orbána, přišla o licenci. Soud v Budapešti v úterý zamítl odvolání rozhlasové stanice proti ukončení vysílání na své jediné frekvenci. Fakticky jí tím připravil o licenci. Klubrádió se v neděli definitivně odmlčí.

Foto: Profimedia.cz

Stanice měla problémy s úřady dlouhodobě. Snímek z demonstrace na její podporu z roku 2013. "Ruce pryč od rádia Klubrádió," stojí na transparentu.

Článek

Rozhlasová stanice musí navíc zaplatit soudní poplatky ve výši 238 tisíc forintů (17 tisíc korun).

„Klubrádió se proti rozsudku odvolalo, ale od neděle už nemůže vysílat,“ uvedl web index.hu.

Předseda představenstva Klubrádió András Arató označil rozhodnutí o odebrání frekvence za ostudné, nikoliv právní, ale politické. Avizoval, že Klubrádió bude nadále vysílat na internetu.

V Maďarsku přestal ze dne na den vycházet deník Népszabadság, opozice mluví o puči

Evropa

Maďarská mediální rada v letech 2016 až 2017 opětovně upozornila Klubrádió na údajné nedodržení kvóty na hraní skladeb maďarských autorů. V září 2020 navrhla odebrání licence z důvodu porušení mediálního zákona. Majitel rozhlasové stanice se proto obrátil k soudu. Ten se postavil na stranu mediální rady.

Kritika z Rady Evropy

Komisařka Rady Evropy pro lidská práva Dunja Mijatovičová to označila za další umlčený kritický hlas v Maďarsku.

„Dnešní rozhodnutí budapešťského soudu pečetí osud poslední maďarské nezávislé rozhlasové stanice. Nedávno přepracované mediální zákony neponechávají stanici Klubrádió žádný jiný způsob, jak prodloužit frekvenční licenci po 14. únoru. Další umlčený hlas v Maďarsku. Další smutný den pro svobodu médií,“ reagovala Mijatovičová ve vzkazu umístěném na Twitteru a Facebooku.

Orbán neuspěl, glosují německá média výsledek neplatného maďarského referenda

Evropa

V roce 2016 přestal vycházet kdysi nejčtenější maďarský deník Népszabadság, který byl rovněž opozičně naladěn vůči Orbánově vládě. Podobně skončila původní redakce webu index.hu. Redaktoři však založili nový web telex.hu. Vládní propagandě naopak zcela slouží veřejnoprávní televize M1 a také Hír TV.

Reklama

Výběr článků

Načítám