Hlavní obsah

V Maďarsku přestal ze dne na den vycházet deník Népszabadság, opozice mluví o puči

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Vydavatel Mediaworks v sobotu bez předchozího upozornění nečekaně oznámil, že pozastavuje vydávání deníku Népszabadság, který vycházel nepřetržitě od roku 1956. Od soboty je nedostupná rovněž internetová verze deníku nol.hu. Opozice i zaměstnanci mluví o puči, protože list byl známý kritickými názory na současnou vládu premiéra Viktora Orbána (FIDESZ).

Foto: Profimedia.cz

Titulní stránka straršího vydání listu Népszabadság

Článek

Redaktoři v pátek ještě normálně pracovali a v sobotu jim speciální kurýr doručil dopis od vydavatele, v němž oznamuje pozastavení vydávání deníku. Vydavatel tvrdí, že pracuje na nové koncepci listu.

Zaměstnanci redakce i opozice hovoří o puči, na sobotu večer plánují protestní shromáždění před budapešťskou budovou redakce.

„Deník se stal obětí agresivní politické msty vládní strany FIDESZ. Osmý říjen se stal černým dnem svobody tisku v Maďarsku,“ uvedla ve svém prohlášení opoziční Maďarská socialistická strana. Předseda opoziční Demokratické koalice expremiér Ferenc Gyurcsány konstatoval na sociální síti, že pozastavení vydávání deníku připomíná nejčernější období historie. „Je to podlý útok na svobodu tisku v Maďarsku,“

Népszabadság byl do pádu východního bloku deníkem Maďarské socialistické dělnické strany. Po změně režimu se udržel jako nezávislý list se značným vlivem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám