Hlavní obsah

Maďarský přístup k migrantům by měla převzít celá Evropa, tvrdí Budapešť

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó se domnívá, že během aktuální migrační krize pouze Maďarsko dodržuje pravidla Schengenu a dublinského systému přijímání uprchlíků. Proto by maďarský přístup měla přijmout celá Evropa.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Maďarsko zabezpečilo své hranice plotem včetně ostnatého drátu .

Článek

„Postoj Maďarska by měl být základem pro řešení konfliktu pro celou Evropskou unii,“ uvedl podle agentury MTI Szijjártó v sobotu ve městě Békéscsaba. „Pokud chce Evropa fungující řešení, základem by měl být maďarský model,“ dodal.

Podle ministra maďarské řešení funguje: „Dnes už to přiznávají Slovinci i Rakušané.“ Szijjártó připomněl, že rakouský kancléř kvůli výstavbě bariéry na hranicích se Srbskem a Chorvatskem ještě před nedávnem přirovnával Maďarsko k diktatuře.

Maďarský ministr zahraničí dodal, že Maďarsko sleduje trasy migrantů a pokud to bude nutné, postaví bariéru i na hranicích s Rumunskem: „Na jednom úseku se už vykonaly přípravné práce.“

Maďarsko postavilo dvojí zátaras na hranicích se Srbskem a Chorvatskem. Zelenou hranici se Srbskem uzavřelo 15. září a s Chorvatskem 17. října. Do té doby procházely přes území Maďarska denně tisíce uprchlíků. Od uzavření hranice jsou to jen desítky. Například v pátek zadrželi na maďarském území jen 29 migrantů.

Šéf maďarské diplomacie upozornil, že unie by měla urychleně najít řešení migrační krize, protože ta způsobí stále větší chaos a konflikty. „Může způsobit stále větší rány ve vztazích sousedních zemí,“ uvedl Szijjártó před nedělním jednáním šéfů balkánských zemí a Německa s Rakouskem o řešení migrační krize. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám