Hlavní obsah

Juncker tlačí na rychlá opatření k migrační krizi, na Balkáně hrozí uzavírání hranic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Sofia/Brusel

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker chce, aby se evropští vůdci z balkánských zemí shodli na krátkodobých opatřeních k řešení migrační krize na Balkáně už na nedělním summitu, který svolal. Uvedla to v sobotu agentura Reuters. Bulharsko, Srbsko a Rumunsko jsou připraveny uzavřít své hranice, pokud to udělá také Německo a Rakousko.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Migranti na hranici mezi Srbskem a Chorvatskem u Berkasova

Článek

Proud migrantů z Blízkého východu, kteří procházejí přes Balkán do západní Evropy, neustává, naopak, jejich počty rostou. V době vrcholícího podzimu za špatného počasí často uváznou v dešti, mlze a chladu na některé z hranic, protože Rakousko stanovilo strop na počet přijímaných uprchlíků a Německo vlnu přestává zvládat.

Schůzky se budou účastnit politické špičky zemí z oblasti a německá kancléřka Angela Merkelová. „Budou probírat naléhavé potřebné operativní odpovědi k nynějším humanitárním potřebám a rozhodnou o krátkodobých opatřeních,“ řekl Juncker vydavatelské skupině Funke, jejíž součástí je i Hamburger Abendblatt. „Ke zvládnutí situace je potřeba větší spolupráci a těsnější dohody mezi zeměmi v regionu,“ dodal.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Syrské děvče čeká na uatobus v táboře rakouském Spielfeldu

Migranti na delší cestě přes Chorvatsko a Slovinsko, kterou volí poté, co Maďarsko uzavřelo zelenou hranici, často nemohou pokračovat, protože země na trase stanovují denní stropy pro počty migrantů.

Hrozba uzavření hranic

”Pokud Německo a Rakousko uzavřou své hranice, jsme připraveni nedovolit, aby se z našich tří zemí staly nárazníkové zóny. Jsme připraveni uzavřít hranice,” uvedl v Sofii v sobotu bulharský premiér Bojko Borisov po setkání s rumunským premiérem Victorem Pontou a srbským premiérem Aleksandarem Vučičem.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Migranti u rakouského tábora ve Spielfeldu

Juncker podle německých médií už v pátek rozeslal účastníkům nedělního jednání šestnáctibodový plán, jak toho chce dosáhnout. Jeho součástí má být, že se nebudou přepravovat migranti k hranicím sousední země bez jejího souhlasu, napsal Frankfurter Allgemeine Zeitung. Právě tato o praxe Chorvatska vyvolala krizi ve Slovinsku a následně v Rakousku.

”Postižené země by neměly mluvit jen jedna o druhé, ale měly by mluvit jedna s druhou,” stojí podle agentury DPA v návrhu. Vlády dotčených zemí mají do 24 hodin jmenovat své zástupce pro koordinaci řešení otázek souvisejících s migrační krizí. Bez otálení by si měly vlády také poskytovat informace o aktuálním pohybu migrantů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti na Srbsko Chorvatské hraniciVideo: Reuters

Merkelová hájí uprchlíky

Nedělní schůzky by se měli zúčastnit čelní představitelé Rakouska, Maďarska, Slovinska, Chorvatska, Rumunska, Bulharska, Řecka a nečlenských zemí Srbska a Makedonie.

Schůzky se zúčastní také německá kancléřka Angela Merkelová, která bude podle týdeníku Der Spiegel bojovat za prosazení návrhu rozdělování migrantů v rámci EU hned v prvních registračních centrech.

Juncker ocenil tvrdou pozici Merkelové, která nadále hájí uprchlíky: „Velmi oceňuji, že kancléřku nedonutily ke změně kursu průzkumy veřejného mínění, protože toto není o krátkodobé popularitě, ale o podstatě.”

Merkelová ale už řekla, že mnozí, kteří přijedou do Německa, zažijí těžké časy: „Bude to ta část, která nemá tak dobré vzdělání. Zajistíme, že zejména mladí lidé rychle dostanou práci.”

Reklama

Výběr článků

Načítám