Hlavní obsah

Maďarsku došla trpělivost. Chce vakcíny z Číny

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďaři považují za skandální prodlevy ve společném evropském nákupu a distribuci vakcíny proti koronaviru. Rozhodli se proto jednat na vlastní pěst a předběžně vyjednali nákup čínské očkovací látky Sinopharm.

Foto: Profimedia.cz

Šéf maďarského úřadu vlády Gergely Gulyás

Článek

„Prakticky jsme uzavřeli dohodu s čínskou společností Sinopharm o nákupu jejich vakcín. První zásilka by měla obsahovat až jeden milion dávek,“ uvedl šéf maďarského úřadu vlády Gergely Gulyás. Použití čínské vakcíny musí ještě povolit maďarské zdravotnické orgány. Jaká je účinnost této očkovací látky, přitom není známo.

Leták k vakcíně zmiňuje, že látka může mít 73 vedlejších účinků, firma je tam zřejmě sepsala jen pro jistotu, zvýšený výskyt nežádoucích účinků po použití této vakcíny totiž hlášen nebyl. Kromě Číny se používá v Bahrajnu nebo Spojených arabských emirátech.

Příbalový leták k čínské vakcíně zmiňuje 73 vedlejších účinků

Zahraniční

Skandálně pomalá EU

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó ve čtvrtek konstatoval, že Spojené státy, Velká Británie a Izrael jsou už v očkování obyvatel proti nemoci covid-19 mnohem dál než členské státy Evropské unie. „Omezení zavedené kvůli šíření koronaviru není možné zrušit kvůli skandálně pomalému nákupu vakcín Evropskou komisí,“ řekl šéf maďarské diplomacie.

Szijjártó připomněl, že Brusel sliboval, jak se začátkem roku 2021 v celé Unii rozběhne očkování „obrovskou rychlostí“ a postupně bude možné zrušit jednotlivá omezení. „Je to skandální, když si uvědomíme, že Evropská komise měsíce kritizovala země včetně Maďarska, které chtěly získat vakcíny z jiných zdrojů,“ dodal maďarský ministr zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám