Hlavní obsah

Maďarsku došla s uprchlíky trpělivost. Na hranicích se Srbskem postaví vysoký plot

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarsko postaví na hranicích se Srbskem 175 kilometrů dlouhý a čtyři metry vysoký plot. Má zabránit průniku ilegálních migrantů. Ve středu o tom rozhodla maďarská vláda premiéra Viktora Orbána (FIDESZ). Týž den makedonská vláda podpořila návrh, který by umožnil běžencům volný průchod.

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci na maďarsko srbských hranicích

 
Článek

„Vláda dala za úkol ministrovi vnitra Sándoru Pintérovi, aby do příští středy připravil opatření k uzavření srbsko-maďarské hranice ve formě čtyři metry vysokého plotu,“ uvedl po zasedání maďarské vlády ministra zahraničí Péter Szijjártó. Šéf diplomacie zdůraznil, že Maďarsko tím neporuší žádné mezinárodní závazky ani dohody. Srbsko není členem EU a Maďarsko tak chrání vnější hranice schengenského prostoru.

Od začátku roku 2015 už překročilo maďarské hranice 54 tisíc nelegálních migrantů. Naprostá většina z nich pokračuje do dalších západních zemí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Boris Grdanoski, ČTK/AP

Syrští uprchlíci u silnice poblíž makedonského Skopje

Szijjártó uvedl, že imigrace ohrožuje Maďarsko a země musela přistoupit k tomuto řešení. „Problém migrantů tíží celou Evropu. Maďarsko však nemůže čekat na společnou dohodu a musí přistoupit k tomuto řešení,“ dodal ministr.

Makedonie umožni migrantům průchod

Návrh, který umožní legální průchod běžencům mířícím do západní Evropy, ve středu podpořila makedonská vláda. Ve čtvrtek o něm bude hlasovat parlament, uvedl portál BalkanInsight.

„Současná situace a okolnosti vyžadují mimořádné zasedání,” prohlásil dnes předseda makedonského parlamentu Trajko Veljanoski. Očekává se, že návrh zákona poslanci schválí.

Podle chystaného zákona běženci budou moci požádat úřady o zvláštní doklady, které jim umožní na 72 hodin zákonný průchod zemí. Migranti často ze strachu před policií jdou po makedonském severojižním železničním koridoru, který vede od řeckých hranic k Srbsku. Při střetech s vlakem jich dosud zahynulo více než 25. Makedonská média také informují o tom, že na migranty se zaměřily i některé zločinecké skupiny, které je okrádají nebo kvůli výkupnému unášejí.

Reklama

Výběr článků

Načítám