Hlavní obsah

Maďarsko se bojí. Vycvičí tisíce armádních záložníků a začne vyrábět zbraně

Právo, ivi
Budapešť

K současným 5500 dobrovolníkům chce Maďarsko vycvičit dalších 15 tisíc lidí, kteří by armádu doplnili. V rozhovoru pro čtvrteční vydání týdeníku Figyelő to uvedl maďarský ministr obrany István Simicskó. Desetimiliónové Maďarsko disponuje v současnosti 30tisícovou armádou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ministr tvrdí, že armáda chce oslovit především mladé lidi. Vysokoškoláci budou moci podle jeho slov získat kredity za absolvování dobrovolného výcviku.

„Potřebujeme mít 20 tisíc dobrovolníků v záloze. Dobrovolníci se skutečnými schopnostmi a vojsko by měli dohromady vytvořit reálnou odrazující sílu a k boji připravenou armádu,“ zdůraznil Simicskó.

Ministr důrazně odmítl úvahy o tom, že chce Budapešť znovu zavést povinnou vojenskou službu. Zároveň připustil, že se svět stal za posledních pět let nebezpečnějším. „Frontové linie se přemístily do kyberprostoru,“ dodal.

Požadavky NATO splní za 10 let

Šéf resortu obrany přislíbil postupné zvyšování výdajů na obranu. Maďarsko by mělo do roku 2026 až 2027 splnit cíl Severoatlantické aliance, podle kterého mají členské země vynakládat na obranu dvě procenta HDP.

Maďarsko chce rovněž oživit obranný průmysl. Příští rok připravuje zahájení výroby pistolí, útočných a odstřelovacích pušek.

Reklama

Výběr článků

Načítám