Hlavní obsah

Maďarsko ochromila celostátní stávka

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Budapešť)
BUDAPEŠŤ

Většina vlaků v pondělí v Maďarsku nejela, protože maďarští železničáři zahájili časově neomezenou stávku na protest proti vládnímu záměru částečně privatizovat fondy zdravotního pojištění a uskutečnit důchdovou reformu. Podle mluvčího Českých drah Ondřeje Kubaly nefunguje ani vlakové spojení do Česka, vlaky začínají a končí na Slovensku.

Foto: Karoly Arvai , Reuters

Odstavené vlaky na budapešťském nádraží

Článek

Krátkodobými stávkami podpořili železničáře i učitelé, řidiči autobusů a zaměstnanci budapešťského letiště. Zemědělci svými stroji blokují silnice po celé zemi. V Budapešti byl uzavřen most Erszebed kvůli varování, že demonstranti jej opět zablokují.

Stávku vyhlásila zastřešující odporová organizace Liga, která vyzvala k akci kvůli plánu sociálnědemokratické vlády umožnit privátnímu kapitálu vstoupit do systému zdravotního pojištění, uskutečnit důchodovou reformu a zrušit některé tratě.V rámci reformy by se také zvýšily daně, ceny energií a zavedly by se poplatky za návštěvy lékaře i za pobyt v nemocnic. Maďarsko má deficit veřejných financí ve výši 9,2 procenta hrubého domácího produktu,

Maďarský parlament má v pondělí začít schvalovat klíčovou reformu zdravotnictví částečně privatizující fondy zdravotního pojištění.

Odboráři slíbili, že pokud parlament spornou reformu zdravotnictví odmítne, stávku okamžitě odvolají.

Zvyšující se napětí v zemi dokumentuje i nedělní útok na rozestavěnou vilu předsedy koaličního Svazu svobodných demokratů Jánose Kóky. Neznámí pachatelé hodili na ministrův pozemek v Budapešti několik zápalných lahví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám