Hlavní obsah

Maďarsko obdrželo vakcíny, začalo s očkováním zdravotníků

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

První vakcíny od společnosti Pfizer–BioNTech přivezli z Rakouska do Maďarska v sobotu speciálně upravenou dodávkou přes hraniční přechod Hegyeshalom. Vakcínu vyložili postupně v budapešťské centrální nemocnici a v nemocnicích ve městech Nyíregyháza a Debrecen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Maďarsku začali očkovat proti koronaviruVideo: Reuters

 
Článek

Podle agentury MTI bylo v první zásilce 9750 vakcín, které dostane 4875 zdravotnických pracovníků ve dvou dávkách. Druhou dávku je možné aplikovat po 21 dnech. „Obyvatelé Maďarska budou očkování v první polovině roku 2021,“ uvedla agentura MTI.

Foto: MTI, .

Automobil s vakcínami překročil maďarské hranice u obce Hegyeshalom.

Očkování bude dobrovolné, ale šéf úřadu maďarské vlády Gergely Gulyás na čtvrteční tiskové konferenci nevyloučil možnost, že obyvatelé, kteří se dají očkovat dostanou tzv. očkovací průkaz, který jim umožní návrat k normálnímu životu. „Tento dokument by měl potvrzovat, že jeho držitel je očkovaný proti covid-19 a nemůže ohrožovat ostatní,“ naznačil Gulyás.

BEZ KOMENTÁŘE: Příjezd vakcín do MaďarskaVideo: Magyarország Kormánya

Deník Blikk v této souvislosti konstatoval, že kdo nebude držitelem očkovacího průkazu se v budoucnu možná nedostane například do kina, na koncerty nebo ho nepustí do letadla. Podle průzkumů veřejného mínění se přitom až 47 procent Maďarů nechce dát očkovat proti covid-19.

„Nikdy jsem se nedal očkovat ani proti chřipce. Pokud bude omezen pohyb podle toho, kdo byl očkovaný proti covid-19, považuji to za hrubé porušení osobních práv,“ nechal se slyšet zpěvák skupiny Omega János Kóbor (77).

Reklama

Výběr článků

Načítám