Hlavní obsah

Maďarská ultrapravice má nové seskupení

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Síla a odhodlání je název nového ultrapravicového hnutí, jehož vznik oznámili v sobotu ve městě Vecsés u Budapešti. Nové hnutí chce kandidovat v parlamentních volbách v roce 2018 a chce vyplnit prostor, který vznikl po zmírnění rétoriky strany Jobbik.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Zsolt Tyirityán (vlevo) oznámil založení nového maďarského ultrapravicového uskupení

Článek

Nové hnutí chce prosazovat myšlenku “etnické sebeobrany“ před migranty a Romy i potřebu zastupovat „práva bílého evropského muže“.

V Sílu a odhodlání se sdružila tři menší ultrapravicová hnutí, která používá otevřeně rasistická hesla. „Vyhlašujeme válku liberalismu. Tato ideologie reprezentuje satanskou temnotu, která učinila Evropu neobyvatelnou a neubránitelnou,“ řekl jeden z vůdců nového hnutí Zsolt Tyirityán, který ve svém projevu použil také nacistický výraz Lebensraum (životní prostor).

„Liberalismus zapříčinil, že lidé ztrácejí národní povědomí, rasovou i sexuální identitu,“ dodal Tyirityán, který svým příznivcům podepisoval knihu Adolfa Hitlera Mein Kampf. „Je to fantastický pocit,“ svěřil se serveru index.hu.

Jobbik pod vedením Gábora Vony zmírnil rétoriku a ustoupil od radikálních ultrapravicových a antisemitských hesel, aby před volbami oslovil i umírněnější voliče. Vona rovněž přestal útočit na Evropskou unii.

Reklama

Výběr článků

Načítám