Hlavní obsah

Maďarská krajní pravice protestovala proti uprchlíkům

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Několik stovek sympatizantů krajně pravicového hnutí 64 žup protestovalo v pátek v Budapešti proti nelegálním migrantům. Demonstrace před budapešťským Východním nádražím (Keleti pályaudvar) se konala pod heslem „Braňme se, Maďarsko není uprchlický tábor“.

Foto: MTI

Protest krajní pravice zaměřený proti migrantům

Článek

„Maďarsko má patřit Maďarům,“ prohlásil bývalý poslanec strany Jobbik Gyula Zagyva s tím, že nechce, aby jeho vnuci žili v Africe.  Současně vyzval k dalším protestům, které by se měly konat před azylovými tábory.

„Nedovolíme, aby zde řádily zuřící hordy migrantů. Pokud impotentní maďarská vláda nedokáže ochránit hranice naší země, učiníme tak my,“ dodal. Účastníci akce pak skandovali heslo „Bílé Maďarsko“.

Foto: MTI

Policisté oddělovali oba tábory.

Nedaleko od místa demonstrace se konalo shromáždění na vyjádření solidarity s migranty. Oba tábory oddělovali policisté.

Konflikt mezi extremisty a běženci

Desítka extremistů z organizace 64 žup ve čtvrtek slovně napadla běžence v okolí budapešťského Východního nádraží. Informovala o tom rozhlasová stanice Klubrádió. Při incidentu, který se odehrál na Barossově náměstí, nebyl nikdo zraněn. Podle rozhlasové stanice na místě zasahovala policie, ta následně migranty odvezla.

Policie útok nepotvrdila. Ve svém prohlášení uvedla, že v okolí Východního nádraží legitimovala asi 100 cizinců, hlavně Afghánců a Pákistánců. Potvrdila rovněž, že tyto osoby byly následně převezeny do azylových táborů.

Žádají nasazení armády

Místostarosta jihomaďarské obce Ásotthalom István Fackelmann žádá nasazení armády na hranice se Srbskem. „Pokud policie nedokáže zadržet obrovskou masu uprchlíků, která k nám směřuje přes hranice se Srbskem, je potřebné nasadit armádu. Měla by za úkol chránit nás a hranice Maďarska,“ uvedl místostarosta na konferenci zástupců samospráv, která se konala ve čtvrtek ve městě Szeged. Fackelmann upozornil, že na hranici se Srbskem zadrží denně přes tisícovku nelegálních migrantů.

Tlak migrantů na hranici se zvýšil po oznámení, že Maďarsko postaví 175 kilometrů dlouhý a čtyři metry vysoký plot na hranici se Srbskem. Jeho stavba by měla začít během několika týdnů. Od začátku roku překročilo maďarské hranice 68 tisíc nelegálních migrantů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám