Hlavní obsah

Maďaři opět vyšli do ulic, žádali demokracii a svobodu slova

Právo, ivi
Budapešť

Desetitisíce Maďarů žádaly v sobotu v ulicích Budapešti demokracii a svobodu slova. „Viktátor“, „Orbáne zmiz“ a „Zastavme Orbána“ byla nejčastější hesla, která provolávali účastníci protivládního protestu.

Foto: Blikk.hu

Účastníci sobotního protestu v Budapešti

Článek

Protestující se v podvečer sešli před budovou parlamentu na Kossuthově náměstí prošli centrem města až k Alžbětinu mostu. „Vadí nám, že vládní strana FIDESZ omezuje svobodná média. Přitom za státní peníze vybudovala mediální síť, kterou využívá k vládní propagandě,“ řekl serveru index.hu jeden z účastníků protestu. „Přišla jsem hlavně proto, aby si Orbán nemyslel, že po volbách už může vše,“ citoval se server 444.hu mladou studentku.

Jeden z organizátorů protestu Balázs Gulyás zdůraznil, že Maďarsko má hodně problémů, ale nový parlament má začít své jednání zákonem nazvaným Stop Soros, který je namířený proti mimovládním organizacím.

Foto: Blikk.hu

Protestovalo se až do pozdních večerních hodin.

„Toho, kdo přemýšlí a mluví, považuje vládní moc za nebezpečného. Ještě jsme tady, ale nevíme, dokdy,“ upozornila Veronika Mórová z nevládní organizace podporující maďarské pedagogy. Ke shromáždění promluvil také novinář s nedávno zrušeného deníku Magyar Nemzet György Unyatyinszky a starosta města Hódmezővásárhelyi Péter Márki-Zay, který před časem dokázal porazit kandidáta strany FIDESZ. „Vy jste nová opozice. Žádná z politických stran nemá 100 tisíc členů,“ řekl Márki-Zay ve svém projevu na adresu účastníků protestu.

Protest se konal dva týdny po parlamentních volbách v Maďarsku, v nichž přesvědčivě zvítězila strana FIDESZ premiéra Viktora Orbána získala dvoutřetinovou většinu 133 křesel ve 199členném parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám