Hlavní obsah

Macronovy sliby žluté vesty nepřesvědčily. Tisíce lidí ve Francii opět demonstrují

Dva dny poté, co prezident Emmanuel Macron slíbil Francouzům nižší daň z příjmu a některá sociální opatření, vyrazily tisíce lidí do ulic k dalším protestům takzvaného hnutí žlutých vest. Největší davy se během už 24. protestní soboty sešly ve Štrasburku a Paříži, informují francouzská média.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Žluté vesty znovu plní francouzské uliceVideo: Reuters

 
Článek

Některé lidi k účasti na sobotním pochodu přiměl přímo Macronův čtvrteční projev.

"Byla to pro mě nová motivace," řekl agentuře AFP osmapadesátiletý Pascal Harter, který je jedním z přibližně dvou tisíc účastníků protestu v centru Štrasburku. Obsah Macronova projevu zhodnotil výrazem "blabla", neboť prezident podle něho nepřišel s žádnými konkrétními plány.

Podle organizátorů má štrasburská akce mezinárodní přesah, neboť na ni zavítali demonstranti z Německa, Itálie či Belgie. Policie proti demonstrantům použila slzný plyn.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Protest žlutých vest ve Štrasburku

Více než 1000 lidí se pak sešlo v Paříži, kde organizátoři uspořádali dva různé pochody. Jeden z nich má za cíl upozornit na údajně nevyvážené zpravodajství, které o žlutých vestách přinášejí francouzská média. Jeho trasa proto vede od centrály rozhlasové stanice Radio France přes sídla dalších médií.

Další stovky protestujících vyrazily do ulic Bordeaux, Lyonu či Rennes.

Foto: Rafael Yaghobzadeh, ČTK/AP

Macron, jeho skutečná tvář, stojí na transparentu žlutých vest

Celostátní protesty vypukly loni v listopadu a zpočátku mířily zejména proti zvyšování cen pohonných hmot a růstu dalších životních nákladů. Když vláda zdražení paliv zrušila, obrátili se demonstranti proti celé Macronově ekonomické a sociální politice.

Prezident v reakci na protesty uspořádal celonárodní debatu a na jejím základě ve čtvrtek přislíbil snížení daně z příjmu, navázání nejnižších důchodů na inflaci či konec rušení škol a nemocnic. K ukončení protestů ale Francouze nepřiměl a část veřejnosti se domnívala, že jeho projev naopak zvrátí klesající křivku účasti. Prvních listopadových protestů se podle ministerstva vnitra účastnilo přes 280 000 lidí, těch zatím posledních údajně kolem 30 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám