Hlavní obsah

Macronova obliba opět roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Více než polovina Francouzů je podle průzkumu veřejného mínění agentury BVA s prezidentem Emmanuelem Macronem spokojená. Polepšil si zejména u mladých voličů a dělnické třídy. O průzkumu zveřejněném ve středu informovala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron během projevu na Sorbonně.

Článek

Zklamání z Macronova působení krátce po jeho květnovém volebním vítězství vyjádřila většina Francouzů. Ještě v srpnu s ním podle průzkumu institutu Ifop bylo nespokojeno 57 procent Francouzů. Prezidentova popularita začala opět stoupat na začátku prosince.

Zatímco někdejší investiční bankéř se dosud nezbavil přezdívky „prezident bohatých”, kterou mu přiřkli jeho rivalové mimo jiné kvůli škrtům v příspěvcích na bydlení, jeho snaha hájit zájmy Francie v zahraničí mu podle agentury BVA pomohla hodnocení zlepšit.

Podle výsledků průzkumu, který byl proveden v pondělí a úterý a zveřejněn ve středu, Macrona hodnotí kladně 52 procent Francouzů.

Prezident se těší největší oblibě u starších voličů a osob s vysokým příjmem. Největší nárůst popularity nicméně agentura BVA zaznamenala u mladých voličů.

Reklama

Výběr článků

Načítám