Hlavní obsah

Macron při jednání o brexitu vytočil kolegy, ale nakonec prosadil svou

Právo, mcm

Francouzský prezident Emmanuel Macron se dostal na summitu EU do izolace a svým tvrdým postojem vůči britské žádosti o odklad brexitu podráždil zejména svého nejbližšího spojence, Německo. Tak to aspoň podle deníku The Guardian v médiích prezentovali nejmenovaní němečtí činitelé.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron s britskou premiérkou Theresou Mayovou

Článek

Macron trval na tom, že bude při středeční pracovní večeři hovořit jako poslední. Ve svém vystoupení se rázně postavil proti delšímu prodloužení lhůty pro britský odchod, který podporovalo Německo a velká většina ostatních členů Unie. Za Francii se naopak postavila jen hrstka zemí, mj. Belgie.

„Kompromis se hledal velice složitě. Většina zemí byla pro podstatně delší prodloužení, aby Velká Británie měla více času. Nakonec jsme dospěli ke kompromisu asi na půl cesty mezi červnem 2019 a březnem 2020,“ řekl k průběhu jednání český premiér Andrej Babiš. [celá zpráva]

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker byl podstatně méně diplomatický. Prohlásil, že Macronův odpor znamená, že „teď řešíme jen francouzské domácí problémy“. Naznačoval tak, že hlavě Francii nejde ani tak o Unii, jako o přízeň doma.

„Nechceme dovážet krizi z Británie“

Nejmenovaní němečtí činitelé řekli, že je „velmi podráždil“ prezidentův postoj. Nic z toho ale neproniklo do závěrečného vystoupení kancléřky Angely Merkelové, která naopak hovořila o „velmi intenzivním, velmi dobrém večeru“, který potvrdil jednotu Unie.

Výtky ostatně nic nezměnily na skutečnosti, že původně navrhovaný roční odklad brexitu kvůli Francii neprošel a neuspěl ani posun lhůty do konce roku, což podporoval Berlín. „Nechceme dovážet do Unie britskou politickou krizi,“ hájil odmítavý postoj Macrona francouzský zdroj.

Reklama

Související články

Mayová žádá v Bruselu o odklad brexitu

Britská premiérka Theresa Mayová přijela ve středu do Bruselu na mimořádný summit EU, který začal večer a na němž požádá lídry ostatních 27 zemí EU o odklad...

Výběr článků

Načítám