Hlavní obsah

Macron podle belgických médií vede nad Le Penovou

Paříž
Aktualizováno

Centristický kandidát Emmanuel Macron získal v dosavadním průběhu druhého kola voleb více než 60 procent hlasů. Uvedly to belgický deník Le Soir a televize RTBF na základě nedělních průzkumů mezi lidmi, kteří odvolili. Informaci zveřejnily než tři hodiny před koncem hlasování, které trvá do 20:00, kdy se čekají první odhady výsledků. Zatím odevzdalo hlasy 65,3 procent voličů.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Emmanuel Macron odjíždí ze svého domu.

Článek

Le Soir tvrdí, že Macrona volilo přes 60 procent lidí, přičemž se odvolává na čtyři rozdílné průzkumy provedené mezi voliči, kteří již odhlasovali. RTBF na základě tří voličských anket odhaduje jeho zisk mezi 62 a 64 procenty.

Macrona favorizovaly předvolební průzkumy, které mu přisuzovaly okolo 61 procent hlasů, zatímco jeho soupeřce, krajně pravicové političce Marine Le Penové přibližně 39 procent.

Podle francouzského ministerstva vnitra k páté hodině odevzdalo hlasy 65,30 procenta voličů. To je o čtyři procentní body méně než v prvním kole hlasování a méně než v letech 2012 a 2007, kdy hlasovalo 71,96 %, respektive 75,11 %. V poledne jich odevzdalo hlasy 28,2 procenta.

Čísla se zjišťují automaticky, každé vhození obálky do urny je evidováno.

Hlasovat může 47 miliónů francouzských voličů.

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Marine Le Penová opouští Henin Beaumont, kde hlasovala.

Své hlasy už odevzdali jak centrista Emmanuel Macron, tak šéfka ultrapravicové Národní fronty Marine Le Penová.

Le Penová volila ve své baště Hénin-Beaumont na severu země, kde v prvním kole dostala polovinu hlasů. Učinila tak několik minut poté, co svůj hlas odevzdal její favorizovaný soupeř.

Emmanuel Macron hlasoval spolu se svou o 24 let starší manželkou v přímořském letovisku Le Touquet u severofrancouzského města Calais, kde má jeho žena dům.

Reklama

Výběr článků

Načítám