Hlavní obsah

Macron chce být i prezidentem těch, kteří pro něj nehlasovali, řekl v projevu

Emmanuel Macron ve svém vítězném povolebním projevu uznal, že dostal hlasy části voličů, kteří chtěli zastavit krajní pravici, ale příliš ho nepodporují. Bere to jako velký závazek a chce být nejen kandidátem, ale prezidentem pro všechny. Připomněl také válku na Ukrajině, význam Evropské unie, rovnost mužů a žen nebo ekologii.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Znovuzvolený francouzský prezident Emmanuel Macron s manželkou Brigitte

Článek

Na rozdíl od své poražené soupeřky Marine Le Penové ji ve svém projevu zmínil. Odmítl pískání davu a řekl, že je potřeba respektovat všechny názory, jak krajní pravice, tak těch, kteří na protest volit nešli.

Francouzi opět zvolili Macrona prezidentem

Evropa

„Myslím na ty, kteří volili Marine Le Penovou (...), protože od této chvíle už nejsem kandidátem jednoho tábora, ale prezidentem všech. Vím, že mnoho našich spoluobčanů, kteří se dnes rozhodli pro krajní pravici a také hněv a nesouhlas, které je přiměly k volbě tohoto projektu, si žádají odpověď. Je to má odpovědnost,“ slíbil muž, který podle odhadů získal 58,4 procenta hlasů.

Evropští politici gratulovali Macronovi ke znovuzvolení

Evropa

Macrona na Martova pole doprovodila jeho manželka Brigitte, pár se držel za ruku a byli obklopeni mládeží. Přišli alejí, s Eiffelovou věží v pozadí, za zvuku Ódy na radost, hymny Evropské unie.

Styl jeho příchodu symbolizuje změnu, kterou v kampani před druhým kolem sliboval. Zatímco před pěti lety k pyramidě na nádvoří Louvru přišel sám, dnes je obklopen svými stoupenci. Změny v přístupu sliboval i ve svém projevu, který trval zhruba 15 minut a byl nečekaně stručný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám