Hlavní obsah

Má-li se Unie zachránit, je třeba deportovat, prohlásil k migrační krizi Zeman

• Aktualizováno

Předpokládáme, že v tomto roce se migrační vlna převalí i přes Českou republiku a Slovensko, uvedl v rozhovoru se slovenskou televizní stanici TA3 český prezident Miloš Zeman. Pro řešení migrační krize navrhuje, aby byly vytvořeny vojenské jednotky, které by pomáhaly se zvládáním situace Řekům a Italům. Ekonomičtí migranti by podle něj měli být deportováni.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Když už nemáme evropskou armádu, vytvořme ad hoc jednotky, do kterých každá země pošle řekněme tisíc vojáků. Klidně pomáhejme Řekům a Italům na jejich území," uvedl Zeman s tím, že právě do těchto zemí migranti jako první vstoupili na území EU a podle dublinských pravidel by tam tak měli zůstat.

Unie by se podle něj neměla obávat ekonomické migranty deportovat. „Má-li se Evropská unie zachránit, nemá-li se schengenský prostor rozpadnout, je nutné říci jedno jediné tvrdé slovo. A to slovo je deportace.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zeman tak zopakoval svůj názor, který přednesl na konferenci na téma sociální demokracie v 21. století minulý týden. „Jediným způsobem řešení migrační krize je deportace ekonomických migrantů a těch, kdo hlásají náboženské násilí, náboženskou nenávist, krátce řečeno, připravují teroristické akce... Nebudeme si nalhávat, že mezi migranty nejsou i džihádisté, kteří mohou vytvořit takzvané spící buňky připravující obdobné teroristické akce, jako byly nedávno v Paříži," uvedl.

Českou vládu premiéra Bohuslava Sobotky Zeman podle svých slov kritizuje mimo jiné kvůli tomu, že se ostřeji nepostavila proti kvótám na přerozdělování uprchlíků v EU. „Jak Slovensko, tak Maďarsko podaly žalobu u Evropského soudního dvora na Evropskou komisi právě kvůli kvótám," řekl český prezident s tím, že i podle jeho názoru jde o narušení suverenity členských států.

„ČR se k této žalobě dosud nepřipojila a to je jeden z důvodů, proč vládu kritizuji," dodal.

Posílení hotspotů

Podle Zemana je nyní potřeba najít rozumný kompromis, kterým ale není systém kvót, který nebude fungovat, protože migranti stejně následně díky svobodě pohybu nebudou setrvávat v jedné unijní zemi. „Tím společným zájmem je pevná ochrana vnějších hranic Evropské unie," řekl s tím, že zároveň je třeba posílit takzvané hotspoty, tedy registrační centra pro běžence v Itálii a Řecku.

Zeman zopakoval, že migrační vlnu považuje za organizovanou invazi, za kterou stojí egyptské Muslimské bratrstvo. Tato invaze se snaží „nikoli válkou, ale tím stěhováním národů, tou muslimskou vlnou imigrantů, v podstatě narušit elementární kořeny evropské kultury", uvedl český prezident.

Migranti z Ukrajiny

V rozhovoru Miloš Zeman hovořil rovněž o konfliktu na Ukrajině, který považuje za občanskou válku. Jak uvedl, je rád, že boje ustaly a více méně se dodržují minské dohody. Lze ale podle něj očekávat, že nastane i migrační vlna právě z Ukrajiny.

Související témata:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

„Důvodem této migrační vlny bude výrazná ekonomická krize na Ukrajině, kterou si samozřejmě nikdo z nás nepřeje, ale která může být způsobena problémy spojenými například se ztrátou Donbasu a upřímně řečeno i s korupcí," řekl Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám