Hlavní obsah

Lukašenko lže, žádné vojáky k Bělorusku neposíláme, zní z NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk/Brusel/Vilnius/Moskva

Severoatlantická aliance odmítá, že by se na polské a litevské hranici s Běloruskem shromažďovali vojáci, jak tvrdí běloruský prezident Alexandr Lukašenko, informoval zpravodajský server BBC. Obvinění o chystané revoluci podporované cizími mocnostmi popřel litevský prezident Gitanas Nauséda. Proti Lukašenkovi se v neděli do minských ulic opět vydaly desetitisíce lidí.

Foto: Andrei Stasevich, ČTK/AP

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Článek

Mluvčí NATO Oana Lungescuová uvedla, že aliance "není hrozbou pro Bělorusko ani pro žádnou jinou zemi" a v regionu žádné vojáky nesoustřeďuje. "Náš postoj je přísně obranný," dodala mluvčí.

Proti lidem armádu. Oficiálně na ochranu soch

V Minsku se v neděli odpoledne opět sešly desítky tisíc lidí, aby vyjádřili svou nespokojenost s Lukašenkem. Lidé na Náměstí nezávislosti volali "Odejdi!". Mnoho z nich na místo dorazilo pěšky, neboť bezpečnostní složky uzavřely některé stanic metra, píše německá tisková DPA, podle které protest začal poklidně.

Běloruské ministerstvo obrany před začátkem demonstrace oznámilo, že armáda převezme ochranu nad národními památníky. S jakýmikoli nepokoji v okolí soch či pomníků se místo policie vypořádají vojáci, píše se v prohlášení.

Lukašenko k armádě: Čelíme hrozbě z Polska a NATO. Nařídím nejtvrdší opatření

Evropa

Lukašenko, který stojí v čele Běloruska už 26 let, čelí od začátku srpna masovým protestům a stávkám. Část obyvatel totiž pokládá Lukašenkovo oficiálně oznámené vítězství v prezidentských volbách s více než 80 procenty hlasů za zfalšované.

Foto: Andrei Stasevich, ČTK/AP

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko hovoří s představiteli armády

Prezident na začátku tohoto týdne při návštěvě jedné z běloruských továrny připustil možnost nových voleb - ovšem pod podmínkou přijetí nové ústavy. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v neděli oznámil, že Moskva považuje reformu běloruské ústavy za schůdné řešení současné politické krize, píše agentura Reuters. Moskva podle šéfa ruské diplomacie rovněž věří, že se situace v Bělorusku uklidňuje.

Odvrací pozornost údajnou vojenskou hrozbou

Lukašenko v sobotu při návštěvě vojenské posádky v Grodně nedaleko polských hranic varoval před revolucí chystanou cizími mocnostmi a vojáky vyzval, aby se měli na pozoru. Nepřátelská armáda se podle něj připravuje v Polsku a Litvě, což však obě země odmítají.

"(Lukašenkův) režim se ničím nepodloženými tvrzeními o imaginárních vnějších hrozbách snaží odvrátit pozornost od vnitřních problémů Běloruska," reagovala litevská hlava státu.

Jeden ze zástupců polské prezidentské kanceláře Lukašenkova tvrzení nazval "propagandou (běloruského) režimu". "Polsko... nemá nic takového v úmyslu," uvedl představitel.

Reklama

Výběr článků

Načítám