Hlavní obsah

Lukašenko s Putinem se shodli na nutnosti rychlého řešení současné krize

– Minsk • Aktualizováno
Novinky, jem

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko situaci v zemi po telefonu projednával s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, píše agentura TASS. Kreml ke schůzce uvedl, že oba prezidenti vyslovili naději v rychlé řešení situace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Bělorusku pokračují protestyVideo: Reuters

 
Článek

„Tvrdím, že existuje scénář agrese vůči Bělorusku. Musím se spojit s Putinem, prezidentem Ruska, a začít s ním jednat. Protože nejde jen o ohrožení Běloruska. Ochrana Běloruska teď není ničím menším než ochranou celé naší oblasti Svazu Ruska a Běloruska. Jde o příklad pro ostatní. Pokud to Bělorusové neustojí, převalí se to přes ně dál,“ cituje Lukašenka běloruská agentura BelTA.

„Tyto problémy by neměly zneužívat destruktivní síly k tomu, aby poškodily oboustranně prospěšnou spolupráci mezi oběma zeměmi v rámci Svazového státu,” uvedl Kreml po schůzce.

Lukašenko tvrdí, že většina účastníků demonstrací nerozumí tomu, co se v Bělorusku právě děje. „Tomu rozumí ti, kdo to koordinují a řídí,” tvrdí. Organizátoři akcí navíc podle Lukašenka šíří nepravdivé zprávy, čímž se opakuje scénář „barevných revolucí”, k níž došlo například na Ukrajině.

Týden nepokojů

Běloruskem od nedělního večera zmítají nepokoje. Lidé vyšli do ulic poté, co volební komise označila se ziskem více než 80 procent odevzdaných hlasů za jasného vítěze nedělních prezidentských voleb pošesté v řadě autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka. Protestující považují číslo za smyšlené.

Foto: Reuters

Běloruský prezident Alexander Lukašenko

Hlavní opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská výsledky neuznala, požádala o přepočítání hlasů a následně byla donucena k odjezdu do zahraničí. Neférovost proběhlých voleb konstatovali také zahraniční politici včetně špiček Evropské unie a českého premiéra Andreje Babiše.

Babiš: Volby v Bělorusku se musí opakovat

Domácí

V reakci na výsledky voleb vyšly do ulic běloruských měst tisíce lidí, proti nimž tvrdě zasáhla policie. Nejméně dva demonstranti zemřeli a na 7000 bylo zatčeno. Vedení země slíbilo, že zadržené propustí na svobodu. Část byla v pátek v časných ranních hodinách propuštěna.

Svlékání do naha, bití a vyhrožování znásilněním. Lukašenkův režim si vynucuje poslušnost

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám