Hlavní obsah

Loď Lékařů bez hranic s uprchlíky může zakotvit na Maltě

La Valleta/Praha

Loď Ocean Viking provozovaná organizacemi Lékaři bez hranic a SOS Méditerranée s 356 migranty z Afriky zakotví na Maltě. Běžence převezmou Francie, Německo, Irsko, Lucembursko, Portugalsko a Rumunsko, oznámil v pátek maltský premiér Joseph Muscat. Posádka lodi nabrala běžence ve vodách u Libye při několika záchranných operacích a musela dva týdny čekat na povolení zakotvit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti na lodi Ocean VikingVideo: AP

 
Článek

„Po jednáních s Evropskou komisí a zeměmi EU, konkrétně Francií a Německem, Malta souhlasila, že se zapojí do řešení patové situace lodi Ocean Viking,” napsal na Twitteru premiér Muscat. Doplnil, které země migranty převezmou, a uvedl, že žádný z nich nezůstane na Maltě. Francouzská vláda informovala, že převezme 150 z nich.

Asi půlmilionová Malta, jejíž rozloha je menší než území Prahy, uzavírá své přístavy lodím nevládních organizací s migranty, dokud země EU neslíbí, že je převezmou.

„Ulevilo se nám, že dlouhé trápení 356 lidí, které máme na palubě, se konečně nachýlilo ke konci,“ ocenil tento krok projektový koordinátor Lékařů bez hranic na lodi Jay Berger.

Na palubě byli týraní a mučení

Berger přitom vyzdvihl, že na palubě jsou lidé, kteří kolikrát uprchli ze zoufalých podmínek ve svých domovech a poté trpěli v Libyi: „Léčili jsme lidi s válečnými zraněními, kteří uvázli na frontové linii v Tripolisu. Viděli jsme jizvy těch, kteří přežili letecké útoky na detenční zařízení Tajoura. Mluvili jsme s lidmi, kteří přežili potopení lodí a zadržování. Vyslechli jsme příběhy plné brutálního bití, sexuálního násilí, zabíjení elektrickým proudem, mučení roztaveným plastem - ani děti nebyly ušetřeny této hrůzy. Evropské země se musí upřímně podívat na to, jakou roli hrají v zadržování lidí v těchto situacích.“

Berger vyzval evropské země, aby se dál neopakovala situace, kdy loď se zachráněnými migranty musí čekat na vplutí do přístavu. On loňska jim vplout navzdory námořnímu právu neumožňuje ani Itálie.

Foto: MSF

Loď Ocean Viking při záchraně migrantů 10. srpna

„Je načase, aby evropští lídři uznali tuto humanitární katastrofu tím, čím je, a konečně přišli s humánními řešeními - začátkem je vytvoření mechanismu, který umožní rychlé vyloďování,“ řekl Jay Berger.

Na palubě lodi Ocean Viking je 356 migrantů, jsou mezi nimi čtyři ženy a 103 nezletilých, většina ve věku od 15 do 18 let, ale také roční dítě. Pocházejí z desítky afrických zemí, většina je ze Súdánu, kde letos proběhl puč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám