Hlavní obsah

Litva krátí práva migrantům, které tam ve velkém pouští Bělorusko

– Vilnius

Litevský parlament v úterý schválil hromadné zadržování žadatelů o azyl a omezil jejich právo odvolat se. Červený kříž a další nevládní organizace proti tomuto kroku protestují. Vilnius reaguje na příliv migrantů z Běloruska a žádá EU o pomoc. Bělorusko podle Litvy pouští migranty schválně, v rámci taktiky hybridní agrese.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Migranti z Iráku v uprchlickém táboře Verebiejai

Článek

Litva, která poskytla útočiště mnohým běloruským opozičním politikům, viní běloruský režim z toho, že cíleně umožňuje migrantům z třetích zemí přecházet přes společnou hranici, která je současně vnější hranicí Evropské unie i schengenského prostoru volného pohybu osob.

Premiérka Ingrida Šimonytéová minulý týden naznačila, že Bělorusko nabízí migrantům lety do Minsku z Bagdádu a možná také z Istanbulu.

Dvacetkrát víc než vloni

V letošním roce překročilo nelegálně hranici z Běloruska do Litvy na 1676 migrantů, z nichž 1057 přišlo v červenci, vyplývá z informací litevské pohraniční stráže. Od začátku roku už do Litvy přišlo dvacetkrát víc migrantů než za celý loňský rok.

Litva jako první v EU udělila kanceláři Cichanouské diplomatický status

Zahraniční

Přibližně polovina příchozích uvedla, že pochází z Iráku. Hlavní detenční zařízení ve městě Pabrade je podle Reuters plné a další příchozí úřady přechodně ubytovávají na různých místech podél hranic.

Běloruský nátlak na EU

Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis v pondělí vyzval Evropskou unii, aby v reakci na příliv migrantů z Běloruska zvážila zavedení dalších sankcí vůči režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Minsk podle něj migranty využívá jako „politickou zbraň“ a prostředek nátlaku na EU za předchozí postihy. Ty evropská sedmadvacítka na Bělorusko uvalila mimo jiné kvůli porušování lidských práv a násilnému potlačování protestů, které propukly po loňských zpochybněných prezidentských volbách. Později sankce ještě rozšířila.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Migranti v uprchlickém táboře Verebiejai

Frontex pošle pomoc

Litva minulý týden v pátek začala na hranici s Běloruskem budovat 550 kilometrů dlouhou bariéru s ostnatým drátem, která má příliv migrantů zastavit.

Litva zakázala létat přes Bělorusko

Ekonomika

Agentura EU pro ochranu hranic (Frontex) oznámila, že vyhoví žádosti Vilniusu o pomoc a v příštích dnech pošle do této pobaltské země další své pracovníky a hlídková auta a rovněž odborníky, kteří budou mít za úkol u migrantů zjišťovat informace o zapojení kriminálních sítí do migrace. Frontex už poslal první zaměstnance a vybavení do Litvy 1. července, poznamenala agentura.

Reklama

Výběr článků

Načítám