Hlavní obsah

Litevská prezidentka navštívila Tymošenkovou v nemocnici

Charkov

Bývalou ukrajinskou premiérku Juliji Tymošenkovou, která byla ve středu převezena z věznice do civilní nemocnice, v pátek v Charkově navštívila litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová. Ta poté varovala ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče před rostoucí izolací, která hrozí jeho zemi ze strany Evropské unie.

Foto: Profimedia.cz

Julija Tymošenková

Článek

Před zdravotnickým zařízením se shromáždilo několik stovek stoupenců expremiérky s transparenty s nápisy jako "Svobodu pro Juliji Tymošenkovou" nebo "Svobodu pro politické vězně".

"Důvěra Evropy vůči Ukrajině se zmenšuje," vzkázala ukrajinským politikům Grybauskaitéová. Evropská perspektiva této postsovětské země podle litevské prezidentky záleží na tom, jak bude naplněno právo Tymošenkové na odpovídající lékařskou péči. Vůdkyně ukrajinské opozice je v nemocnici kvůli problémům s páteří, má vyhřezlou ploténku.

Litevská prezidentka se poté v Kyjevě setkala s Janukovyčem, který kvůli věznění Tymošenkové čelí bojkotu ze strany řady západoevropských politiků. Někteří odmítli přijet na summit zemí střední Evropy, který se měl konat o nadcházejícím víkendu na Jaltě, jiní nechtějí dorazit na Ukrajinu na zápasy v rámci evropského fotbalového šampionátu, který pořádají Ukrajinci společně s Poláky.

Grybauskaitéová, která je první hlavou státu či vlády, jež se s Tymošenkovou od jejího uvěznění setkala, řekla novinářům, že Janukovyčovi sdělila, že pokud nezajistí práva pro svoje odpůrce, včetně Tymošenkové, pak budou vztahy Ukrajiny s EU "kritické". "Jistý je ten či onen stupeň izolace," dodala prezidentka.

Muž Tymošenkové Oleksandr chce, aby byly zápasy fotbalového Eura přeneseny z Ukrajiny do jiné země. Tento podnikatel, který začátkem roku získal azyl v Česku, chce také, aby na vedoucí představitele ukrajinského režimu byly uvaleny sankce.

Tymošenková byla loni odsouzena k sedmiletému vězení za to, že podepsala údajně nevýhodnou smlouvu o dodávkách ruského plynu. Západ ale tvrdí, že proces byl politicky motivovaný a že prezidentovi Viktoru Janukovyčovi posloužil k tomu, aby se zbavil své největší rivalky. Loni v prosinci Tymošenkovou ve věznici navštívil eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle, tehdy ještě ale byla v Kyjevě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám